„Țara cu un singur gras”, în pragul foametei. Criza alimentară din Coreea de Nord duce prețul cafelei la 100 de dolari

Darius Muresan |
Data publicării:

Jurnalistul militar Adelin Petrișor și-a intitulat, atât de sugestiv, cartea sa despre Coreea de Nord - „Țara cu un singur gras”.  Iar în aceste zile liderul Kim Jong Un a recunoscut situația grea cu care se confruntă statul.

Kim Jong Un are probleme interne mai mari decât lupta cu marele rival, SUA, notează într-un material agenția de presă Mediafax. Liderul nord-coreean trebuie să-şi hrănească poporul, iar opţiunile pe care le deţine sunt limitate. Cu graniţele închise, aprovizionarea cu alimente este dificilă pentru regimul de la Phenian.

Conducătorul ţării deschisese o întâlnire politică importantă în care a recunoscut situaţia sumbră cu care se confruntă acum Coreea de Nord. Aprovizionarea cu alimente a Coreei de Nord este dificilă şi „devine tensionată”, a spus Kim, potrivit agenţiei de stat.

Sectorul agricol nu şi-a revenit după daunele provocate de furtunile de anul trecut. De altfel, Kim a dat vina pe taifunuri pentru neîndeplinirea planului în agricultură.

Înlocuirea aprovizionării cu produse alimentare interne cu produse din import este, de asemenea, dificilă, deoarece graniţele sunt închise din cauza restricţiilor Covid-19.

În capitala Phenian, preţurile unor bunuri de bază ar fi crescut la niveluri ameţitoare. Experţii spun că preţurile la orez şi la combustibili sunt relativ stabile, dar preţurile la alte produse de bază, cum ar fi zahărul, uleiul de soia şi făina, au crescut. Preţul cartofilor s-a triplat în pieţe.

 

Un pachet de cafea - 100 de dolari, un ceau negru - 70 de dolari

 

Nu sunt singurele scumpiri. Locuitorii au observant creşteri şi la produse şi articolele care nu sunt socotite de bază. Spre exemplu, un pachet mic de ceai negru se vinde cu aproximativ 70 de dolari, în timp ce un pachet de cafea a ajuns să valoreze şi peste 100 de dolari.

Aflat la putere în Coreea de Nord din 2011, Kim nu a dezvăluit amploarea dificultăţilor cu care se confruntă, dar Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite (FAO) a estimat recent că ţara este lipsită de aproximativ 860.000 de tone de alimente, echivalentul a puţin peste două luni de aprovizionare la nivel naţional.

Situaţia a fost suficient de gravă pentru ca, în aprilie, Kim să-i îndemne pe nord-coreeni să iasă la un marş, termenul folosit având legătură cu foametea devastatoare din Coreea de Nord din anii 1990, care a ucis sute de mii de oameni.

Specialiştii internaţionali consideră că economia planificată de către stat, sistem care funcţionează în Coreea de Nord, este pe cale să falimenteze, în condiţiile în care regimul nu-şi poate hrăni proprii cetăţeni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel