''Cadou pentru Putin'': Tancul T-72 Avanger, cumpărat din donaţiile cetăţenilor cehi, se află deja în drum spre Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În decurs de mai bine de o lună de zile, cetățenii cehi au reuşit să strângă impresionată suma de 1,3 milioane de dolari, în cadrul unei campanii activitate de strângere de fonduri, pentru achiziționarea unui tanc T-72. La 6 septembrie, Ambasada Ucrainei în Republica Cehă a lansat campania. Ministerul Apărării din Republica Cehă a fost ales în calitate de garant al întregii proceduri de achiziţie. Ieri, mass-media cehă a relatat că tancul T-72 a fost achiziţionat şi deja a fost expediat, urmând ca în cel mai scurt timp să ajungă în Ucraina.

 

Tancul pentru care cetăţenii cehi au strâns bani a fost botezat Tomáš în onoarea primului președinte al Cehoslovaciei. Tancul T-72 a costat 25 de milioane de zloți (1 milion de dolari). Alte 8 milioane de zloți (300.000 de dolari) au fost cheltuite pentru achiziționarea de muniție pentru că tancul să ajungă bine echipat la Forţele Armate Ucrainene.

Ţâncul pe care l-au cumpărat cehii este o versiune T-72 Avanger. În Cehia, acest tanc este bine cunoscut, deoarece este versiunea modernizată a tancului T-72, realizată de industria cehă de apărare. Tancul a fost echipat cu sisteme de camere cu termoviziune şi vedere nocturnă care au o rază de observare de până la 4 km. 

În versiunea sa originală, T-72 dispune de un sistem de camere cu vedere nocturnă, dar cu o rază de acțiune de numai până la 800 de metri. T-72 Avanger dispune de un modul GPS pentru navigație și transmitere de date, precum și de blindaj reactiv Konatkt-1.

T-72 Avanger este operat de un echipaj format din trei persoane. Tancul este conceput pentru a distruge alte tancuri inamice, precum și ținte blindate. T-72 Avanger este propulsat de un motor cu 12 cilindri răcit cu apă. Puterea tancului este de 840 de cai putere. Greutatea vehiculului de luptă blindat este de 40 de tone, iar viteza de deplasare este următoarea: 60 km/h pe șosea și 40 km/h în teren accidentat.

Bani pentru acest tanc au fost strânşi în urma campaniei de strângere de fonduri ''Cadou pentru Putin'', organizată de omul de afaceri ceh Dalibor Dědek. Campania a fost iniţiată în luna mai în cooperare cu ambasada Ucrainei la Praga.

Ulterior, ministerul ceh al Apărării a gestionat întreaga campanie de strângere de fonduri. Viteza cu care unsprezece mii de oameni s-au alăturat acestei campanii, donând sume de bani considerabile pentru achiziţia tancului, i-a surprins până și pe organizatori.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel