Tancul Leopard 2A8 atrage toate privirile: Un grup de cinci state europene va achiziționa cea mai modernă versiune a tancului german

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube

Cehia, Lituania, Suedia și Olanda vor cumpăra, împreună cu Germania, tancuri Leopard în versiunea 2A8 care este cea mai avansată tehnologic.

Informații pe acest subiect au fost dezvăluite, în premieră, pe 17 noiembrie, de secretarul de stat în Ministerul german al Apărării (Bundeswehr) pentru relația cu Parlamentul, Siemtje Möller. Acesta a răspuns la o întrebare a parlamentarului CDU și membru al comisiei de buget, Ingo Gädechens.

Cele patru țări au făcut demersul de achiziție la invitația Germaniei de a se alătura unei solicitări globale făcute de Bundeswehr în acest an pentru cel puțin 100 de tancuri Leopard-2A8.

Germania „a invitat potențialele națiuni partenere să achiziționeze tancuri de luptă principale Leopard în cea mai modernă configurație 2A8, disponibilă în prezent pe piață. Cehia, Lituania, Suedia și Țările de Jos sunt în prezent interesate de achiziții comune”, a precizat Möller.

Acordul-cadru încheiat de Bundeswehr cu compania Krauss-Maffei Wegmann (KMW), în acest an, pe 25 mai, prevede achiziționarea a maximum 123 de tancuri Leopard-2A8 dintre care, 18 le vor înlocui pe cele livrate (în versiunea 2A6) Ucrainei (de Germania). „Nevoia Bundeswehr-ului de a înlocui tancurile de luptă predate Ucrainei și nevoile cunoscute în prezent ale națiunilor partenere pot fi acoperite prin acordul-cadru”, continuă răspunsul lui Möller.

Acest lucru indică faptul că cele patru națiuni enumerate mai sus vor achiziționa 105 tancuri Leopard-2A8 din acordul-cadru actual.

Pe lângă faptul că va onora actuala comandă, Germania trimite mesajul că este pregătită să lanseze în fabricație un nou lot de tancuri Leopard-2A8.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru a acoperi toate nevoile în materie de tancuri ale celor patru țări.

Pre exemplu, doar Cehia și Lituania au anunțat că doresc să cumpere 70, respectiv 50 de tancuri de luptă principale de acest tip, după cum a raportat portalul de specialitate European Security & Technology, preluat de publicația germană Monitor für Defense und Sicherheitspolitik. Cifrele cumulate planificate numai pentru aceste două state ar depăși deja domeniul actual de aplicare a acordului-cadru.

Nevoile exacte ale Țărilor de Jos și Suediei nu sunt cunoscute public. Țările de Jos operează în prezent 18 tancuri Leopard-2A6, care sunt închiriate de la Bundeswehr.

Flota Leopard-2 a suedezilor este semnificativ mai mare. Până de curând, a cuprins un total de 120 de Stridsvagn-122, o variantă a lui Leopard-2 care corespunde unui Leopard-2A5 puternic modificat. Zece dintre acestea au fost date Ucrainei. În plus, Suedia a însărcinat KMW, la începutul lunii octombrie, să modernizeze 44 de Stridsvagn-122 la Stridsvagn-123A, care ar trebui să corespundă, cel puțin, versiunii Leopard 2-A7/A8, din punct de vedere al eficienței. După cum a fost raportat cu luni în urmă din cercuri bine informate, forțele armate suedeze sunt și ele interesate de noul Leopard-2A8, mai precizează publicația citată.

În opinia Bundeswehrului, acest lucru nu reprezintă o provocare majoră, așa cum se poate observa în răspunsul lui Möller. „În principiu, nevoile suplimentare ale Bundeswehr sau ale națiunilor partenere ar putea fi realizate printr-o extindere a acordului-cadru sau printr-un nou contract”, precizează oficialul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel