Cu viitorul tanc european franco-german încă în faza de proiectare, Franţa alege să extindă mentenanţa pentru tancul Leclerc

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc francez Leclerc
Tanc francez Leclerc

În timp ce proiectul pentru viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS) se află în faza de proiectare, Ministerul francez al Apărării a decis că este imperios necesar să extindă perioada de mentenanţă cu încă 10 ani pentru tancurilor sale Leclerc.

Astfel, la 31 martie 2021, Ministerul Forțelor Armate din Franța a anunțat încheierea unui contract de asistență tehnică şi mentenanţă – de peste un miliard de euro pentru o perioadă de 10 ani –  pentru tancurile Leclerc, cu compania Nexter System.

Acest contract este, de fapt, o continuare a unui acord încheiat în 2009 cu compania Nexter System – în valoare de 900 milioane EURO – care prevede întreţinerea şi menţinerea în stare operaţională a 254 de tancuri Leclerc aflate atunci în dotarea armatei franceze

Publicaţia franceză Opex 360 precizează că, la 30 iulie 2020, Armata Franţei avea în stare operaţională 222 de Leclerc și 18 DCL [Dépanneurs Char Leclerc] – vehicule blindate de recuperare bazat pe șasiul de la Leclerc. Ca parte a programului militar SCORPION, 200 de tancuri Leclerc trebuie modernizate, 122 nu mai până în 2025.

Germania și Franța au lansat proiectul comun MGCS în 2012. Proiectul este împărțit în cinci faze majore: analiză nevoilor operaționale, studiul, dezvoltarea și verificarea capacității tehnologice, integrarea și, în final, producția în serie. Primele două faze au fost deja finalizate cu succes. 


Proiectul a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017


 
Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI.

Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel