Talibanii presează autoritățile uzbece să returneze piloții și avioanele afgane

Cătălin Costea |
Data publicării:
Un pilot afgan urcând într-un avion A-29 al Forțelor Aeriene Afgane. Imaginea e de pe aeroportul din Kandahar și datează din 2017. Sursă foto: US Air Force via Defense News
Un pilot afgan urcând într-un avion A-29 al Forțelor Aeriene Afgane. Imaginea e de pe aeroportul din Kandahar și datează din 2017. Sursă foto: US Air Force via Defense News

Potrivit Wall Street Journal mișcarea talibană a inițiat deja presiuni politice asupra autorităților din Uzbekistan, cerând Tașkentului să deporteze piloții Forțelor Aeriene din Afganistan care au fugit peste graniță în urmă cu aproape două săptămâni și să returneze avioanele de luptă.

Potrivit diferitelor surse, pe teritoriul Uzbekistanului au ajuns 46 de aeronave (avioane și elicoptere) ale armatei afgane. Talibanii cer ca toate aeronavele să revină la Kabul în deplină integritate, inclusiv a armamentului și echipamentelor de la bord, precum și repatrierea echipajelor acestora.

Unii dintre piloți au reușit să plece inclusiv împreună cu familiile lor, ceea ce complică problema repatrierii.

Ca urmare, Uzbekistanul a avertizat deja SUA că țara va trebui să deporteze piloți afgani și familiile acestora, din cauza presiunilor talibanilor, cerând Washingtonului să ia imediat măsuri pentru transferul piloților într-o țară terță, dacă dorește salvarea lor.

Toți piloții afgani care au fugit în Uzbekistan au fost pregătiți în cadrul Programului de formare și creare a piloților Forțelor Aeriene afgane, considerat unul dintre cele mai importante programe de sprijin acordat de SUA fostelor autorități afgane.

Pe 16 august, Reuters informa că sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere, iar o aeronavă s-a ciocnit cu un avion de luptă uzbec care o escorta provocând prăbuşirea ambelor aparate.

Tașkentul a anunțat că aproximativ 650 de militari afgani care au ajuns în Uzbekistan cu avionul au fost găzduiți temporar într-un centru COVID în apropierea unei baze militare locale. În plus, Tașkentul a plasat temporar, într-o tabără de corturi lângă graniță, aproximativ 150 de refugiați afgani, inclusiv 17 femei și copii.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel