Talibanii avertizează că SUA "vor regreta în curând" dacă Trump pune capăt negocierilor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Talibanii au avertizat marţi Statele Unite că "vor regreta în curând" dacă vor abandona discuţiile privind retragerea trupelor lor din Afganistan, aşa cum a decis preşedintele Donald Trump, transmite AFP.

"Aveam două căi de a pune capăt ocupaţiei în Afganistan, cea a jihadului şi luptelor, şi cea a discuţiilor şi negocierilor. Dacă Trump vrea să stopeze discuţiile, o vom lua pe prima cale şi ei o vor regreta în curând", a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Preşedintele american a declarat luni că, în ce-l priveşte, negocierile cu talibanii "sunt moarte", după ce sâmbătă seara anunţase anularea unei întâlniri secrete prevăzute la Camp David cu talibanii pentru finalizarea unui acord negociat de peste un an.

Trump şi-a motivat decizia prin moartea unui militar american într-un atentat sinucigaş la Kabul, revendicat de talibani.

Duminică, aceştia au avertizat că "America va suferi mai mult decât oricare alta, credibilitatea sa va fi afectată (...) pierderile sale umane şi financiare vor creşte".

În acelaşi timp, mişcarea autointitulată Emiratul Islamic din Afganistan a părut să mizeze pe o nouă schimbare de poziţiei a preşedintelui american şi o revenire a Washingtonului la masa negocierilor, pentru a pune capăt unul conflict care durează de peste 18 ani.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, nu a exclus duminică o reluare a discuţiilor, cu condiţia ca insurgenţii să-şi "schimbe atitudinea" şi să "confirme angajamentele luate".

Vezi și: Un militar român, ucis în atentatul sinucigaș de azi de la Kabul. Mașina-capcană atacase Ambasada SUA și sediul NATO (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel