Talibanii anunţă finalizarea acordului cu SUA

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar

Talibanii au anunţat luni finalizarea unui acord cu SUA, după mai mult de un an de negocieri, ceea ce va permite semnarea documentului la Doha la sfârşitul acestei luni, deschizând astfel calea soluţionării unui îndelungat conflict armat, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Potrivit insurgenţilor talibani, acest acord care va permite începerea negocierilor directe între afgani, ceea ce talibanii refuzaseră până în prezent, prevede nu doar retragerea eşalonată a trupelor americane, ci şi eliberarea a numeroşi talibani încarceraţi în prezent de autorităţile de la Kabul, circa 5.000 din totalul de aproximativ 11.000, talibanii urmând de asemenea să elibereze circa 1.000 de prizonieri din rândul forţelor afgane.

''Negocierile noastre cu americanii s-au încheiat şi acordul între cele două părţi a fost finalizat'', a declarat purtătorul de cuvânt taliban Suhail Shaheen, adăugând că cele două părţi vor oferi în zilele următoare alte detalii despre acord şi vor anunţa data oficială a semnării lui, transmite Agerpres.

Potrivit lui Abdul Salaam Hanafi, membru al biroului politic al talibanilor în Qatar, documentul ar urma să fie semnat la finele acestei luni în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura la Doha, iar printre invitaţi se vor mai număra statele vecine Afganistanului, membri ai UE, ai Consiliului de Securitate al ONU şi Organizaţiei Cooperării Islamice.

Anterior şi Washingtonul a anunţat că, dacă talibanii îşi respectă promisiunea de a reduce violenţele, un acord ar putea fi semnat cu aceştia la sfârşitul lui februarie, iar documentul ar include şi o retragere în etape a trupelor americane din Afganistan.

După semnarea acordului, pe 10 martie vor începe la Oslo negocierile între talibani şi armata afgană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel