Taiwanul creşte cheltuielile de apărare în faţa presiunilor chineze

Eduard Pascu |
Data publicării:
Forţele aeriene ale Taiwanului
Forţele aeriene ale Taiwanului

Cheltuielile de apărare ale Taiwanului pe anul viitor urmează să crească cu 10,2% comparativ cu anul acesta, conform calculelor Reuters, în contextul în care guvernul de la Taipei îşi sporeşte investiţiile militare în faţa presiunii crescânde din partea Chinei.

Guvernul preşedintei Tsai Ing-wen a propus joi o sumă de 453,4 miliarde de dolari taiwanezi (15,42 de miliarde de dolari SUA) destinată cheltuielilor militare pentru anul viitor, care începe de la 1 ianuarie, un buget mai mare faţă de 411,3 miliarde de dolari taiwanezi cât au fost alocaţi pentru anul în curs, a indicat Direcţia generală pentru buget, contabilitate şi statistică de la Taipei într-un comunicat.

China şi-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, inclusiv prin survolarea zonei adiacente de către avioane de luptă, după ce preşedinta Tsai Ing-wen a fost realeasă în funcţie cu un scor zdrobitor în luna ianuarie, pe o platformă considerată de apărare a independenţei în faţa Chinei, transmite Agerpres.

Lidera de la Taipei a făcut din modernizarea forţelor armate taiwaneze şi creşterea cheltuielilor militare o prioritate a mandatului său.

China nu a renunţat niciodată la ideea utilizării forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său şi a criticat SUA pentru vânzarea de arme insulei. SUA nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra singură, notează Reuters. În prezent, Taiwanul este în negocieri cu SUA pentru achiziţionarea de mine subacvatice pentru descurajarea navelor amfibie, precum şi de rachete de croazieră pentru apărarea de coastă, a indicat miercuri reprezentantul diplomatic al Taiwanului în SUA.

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzări de arme în valoare de 10 miliarde de dolari pentru Taiwan, între care 106 tancuri de tipul M1A2 Abrams şi 66 avioane de luptă F-16V.

Citește și: China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel