Taiwan va alege un nou președinte pe 13 ianuarie: Ochii lumii întregi se concentrează asupra acestor alegeri

Sursa Foto: Office of the Taiwan President
Sursa Foto: Office of the Taiwan President

China i-a avertizat joi pe alegătorii din Taiwan că o victorie electorală a actualului favorit la prezidenţiale - care susţine Taiwanul suveran - ar reprezenta un "pericol grav" pentru regiune.

Alegătorii din Taiwan merg sâmbătă la vot. Pe 13 ianuarie, Taiwan organizează alegeri prezidențiale și parlamentare.

Alegerile sunt urmărite îndeaproape de Beijing și Washington, iar rezultatul lor va modela probabil viitorul insulei autonome. China vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, în conformitate cu politica sa ”O singură Chină”, și a promis că într-o zi îl va lua înapoi, chiar cu utilizarea forței, dacă va fi necesar.

„Sperăm sincer ca majoritatea compatrioților taiwanezi să recunoască răul extrem al liniei DPP (Partidul Progresist Democrat) de „independență a Taiwanului” și pericolul extrem al inițierii de către Lai Ching-te a conflictului dintre strâmtoare și că vor face decizia corectă la răscrucea relațiilor dintre strâmtoare”, „Dacă va ajunge la putere, va încuraja și mai mult activitățile separatiste ale „independenței Taiwanului” (și va crea) turbulențe în strâmtoarea Taiwan”, se arată în declarația Oficiului Chinez pentru Afacerile Taiwanului. 

 

Cine poate deveni președinte

 

Actualul președinte al țării, Tsai Ing-wen, care reprezintă DPP - Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, a avut deja două mandate în această funcție (din 2016) și, prin urmare, nu a avut dreptul de a candida din nou pentru o funcție.

Sondajele dinaintea alegerilor de sâmbătă au arătat că alegătorii îl favorizează pe Lai Ching-te, cunoscut și sub numele de William Lai, din partidul DPP aflat la guvernare.

William Lai, care este actualul vicepreședinte, a acuzat recent China că încearcă să submineze alegerile, iar Beijingul pare să fi intensificat presiunea asupra insulei în ultimele săptămâni. Lai a declarat marți că va menține status quo-ul în Strâmtori și va urmări pacea prin putere dacă va fi ales, rămânând deschis angajamentului cu Beijingul în condițiile prealabile ale egalității și demnității.

În schimb, partidul KMT - Kuomintang favorizează în mod tradițional legături mai strânse cu China. Deși neagă că sunt pro-Beijing, oficiali KMT au avertizat că, dacă Lai va câștiga, este posibil ca tensiunile să crească.

Candidatul KMT la președinție, Hou You-yi a spus că nu va atinge problema „unificării” cu China în timpul mandatului său, dacă va fi ales. În schimb, el ar menține status quo-ul și va încuraja comunicarea cu China. Poziția oficială a KMT este că se opun modelului de autonomie „o țară, două sisteme” pe care Beijing l-a oferit Taiwanului.

Ke Wenzhe, fostul primar al Taipei și candidat din „a treia forță” - Partidul Popular din Taiwan, care se poziționează ca o alternativă la confruntarea tradițională de lungă durată dintre celelalte două partide.

 

Taiwan condamnă interferența Chinei

 

Ministerul de Externe al Taiwanului a răspuns comentariilor Chinei condamnând Beijingul pentru „intimidarea în mod deschis a poporului taiwanez și a comunității internaționale”.

Contul Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan de pe rețeaua de socializare X a publicat o declarație a ministrului Joseph Wu , care consideră că „Beijingul ar trebui să înceteze să interfereze cu alegerile din alte țări și să-și mențină propriile sale”. „Lăsați poporul chinez să-și aleagă liber liderii”, a adăugat el.

Între timp, administrația americană intenționează să trimită o delegație neoficială de foști înalți oficiali în Taiwan la scurt timp după alegeri - o mișcare care ar putea tulbura și mai mult Beijingul, ale cărui relații cu Washington sunt deja tensionate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel