Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Crimeea e un punct central în războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a început de fapt în martie 2014, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și care a escaladat la o scară fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, după invadarea la scară largă a Ucrainei de către forțele ruse de ocupație pe 24 februarie 2022.

Experții, factorii de decizie și liderii militari sunt în unanimitate de acord că Peninsula Crimeea reprezintă o linie roșie pentru Federația Rusă, în timp ce Ucraina reiterează de fiecare dată că victoria în războiul rus de agresiune înseamnă revenirea la granițele din 1991, recunoscute inclusiv de Federația Rusă, ceea ce implică revenirea Crimeei la Ucraina. Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, inclusiv în interviurile acordate DefenseRomania, a subliniat că totul a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea. 

2. Nava rusă ... (novocherkassk-novocerkassk-nava-desat-rusia-crimeea-ucraina_86232200.png)Nava rusă de desant Novocherkassk, distrusă de rachete Storm Shadow într-un port din Crimeea ocupată ilegal. Foto: Captură video YouTube The Economic Times via Ministerul Apărării din Ucraina

Desigur, în contextul în care frontul din Ucraina e blocat de mai bine de un an, intervenția trupelor ucrainene în Crimeea pare un scenariu îndepărtat. 

Atacurile asupra Crimeei sunt departe de a avea o consecință majoră în peisajul general al războiului, dar pe lângă simbolistică, ele au ca scop epuizarea rușilor și transformarea Crimeei în vulnerabilitate.

Moscova a subliniat că Peninsula Crimeea e o linie roșie, amenințând nu de puține ori cu utilizarea armelor nucleare în cazul în care Rusia riscă să piardă teritorii anexate. Însă Crimeea, din punct central al războiului de agresiune rus, poate deveni o vulnerabilitate pentru trupele ruse.

 

Cum vrea Ucraina să transforme, pas cu pas, Crimeea într-o capcană pentru ruși prin combinația letală ATACMS, Storm Shadow și drone, iar „cireașa de pe tort” ar putea fi F-16

 

3. Sisteme S-... (sisteme-s-400-in-crimeea-01_08059400.jpg)Sisteme rusești S-400 în Crimeea, pentru protejarea Peninsulei, dar în pofida caracteristicilor performante, ucrainenii lovesc sistematic Crimeea

Rusia a amenințat de mai multe ori, inclusiv nuclear, orice atac asupra Crimeei. La începutul invaziei pe scară largă lovirea Crimeei de către ucraineni era un subiect care producea frisoane în capitalele occidentale. 

Azi, a devenit o obișnuință. Săptămânal ucrainenii reușesc să atace Crimeea și nu de puține ori să lovească ținte militare sau strategice precum podul Kerci. Flota rusă de la Marea Neagră se află și ea într-o situație dificilă, fiind împinsă tot mai departe de linia frontului. 

Iar Ucraina folosește rachete moderne occidentale cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow / SCALP sau ATACMS pentru a lovi Crimeea. Atacurile asupra Crimeei nu sunt un game changer în război, dar ucrainenii mizează pe epuizarea rușilor și transformarea Crimeei în vulnerabilitate.

O analiză publicată de The Economist și preluată pe larg de publicația ucraineană Pravda, în care sunt citați experți, se axează pe tactica Ucrainei asupra Crimeei, o tactică care are ca scop intrarea Rusiei într-o capcană.

Expertul britanic arată că Ucraina trebuie să continue pentru a pune presiune pe Crimeea.

Scopul este de a izola Crimeea și de a o „sufoca” din perspectiva faptului că Peninsula e azi un centru logistic pentru ocupantul rus. Nu în ultimul rând, împingerea forțelor aeriene și navale ruse cât mai departe de sudul Ucrainei se poate face prin lovirea sistematică a Crimeei.

Analiza subliniază că Ucraina a demonstrat deja capacitatea rachetelor de croazieră franco-britanice Storm Shadow/SCALP lansate de pe avioane Su-24, precum și a propriilor drone atât navale cât și aeriene.

4. Su-24 ucra... (su-24-ucraina-scalp-storm-shadow_85029100.jpg)

Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Publicația arată că Ucraina are capacitatea să blocheze jumătate din ceea ce odinioară era „formidabila Flotă rusă a Mării Negre”. Nu puține nave au fost deja redistribuite de la Sevastopol, Crimeea la Novorossiysk. Însă chiar și Novorossiysk a fost lovit de ucraineni.

„Ucraina folosește o combinație letală de rachete ATACMS și drone din ce în ce mai moderne pentru a epuiza sistematic apărarea antiaeriană a Rusiei în Crimeea, pentru a lovit constant baze aeriene folosite de ruși în misiuni împotriva teritoriului ucrainean”, arată publicația britanică. Expertul citat e de părere că Ucraina lucrează pas cu pas pentru a slăbi și a epuiza apărarea antiaeriană a Rusiei și nu exclude ca această tactică să aibă legătură și cu sosirea iminentă a avioanelor de luptă F-16 a căror cale poate fi deschisă astfel. Analiza conchide că nici măcar sistemele moderne rusești de tip S-400 nu au reușit să țină „departe” rachetele ucrainene de Crimeea.

CITEȘTE ȘI: Gen. Ben Hodges: Căderea Ucrainei ar fi eșecul nostru. Vom vedea Armata României apărând Moldova? Nici polonezii nu vor sta cu mâinile în sân

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel