Sute de soldați americani sosesc la Alexandroupolis. Portul grecesc, poarta de intrare pentru armele care vor apăra Europa Centrală și de Est

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sute de soldați americani sunt așteptați să sosească în această săptămână la Alexandroupolis, Grecia , pentru a facilita transportul de arme și personal american și NATO în Europa Centrală și de Est, scrie publicația Greekreporter.

Cel puțin 200 de militari americani sunt așteptați să sosească săptămâna aceasta la Alexandroupolis, numărul lor ajungând la aproape 400 în săptămânile următoare.

Situat în nord-estul Greciei, orașul-port Alexandroupolis este un centru strategic pentru SUA și NATO.

Foto: Alexandroupolis  / 101st Airborne Division (Air Assault) 

Militarii americani se vor ocupa de transportul materialului militar, care va ajunge treptat în portul Alexandroupolis cu nave de transport, începând de sâmbătă. 

Prin Alexandroupolis vor fi tranzitate tancuri, vehicule blindate și elicoptere destinate bazelor NATO din Europa Centrală și de Est.

Personalul american va fi stabilit în baza militară Giannoulis, conform prevederilor Acordului de Cooperare Mutuală de Apărare Greco-Americană (MDCA). Baza a fost configurată pentru acomodarea acestora pe toată durata operațiunii de transport a materialului.

Activitățile de transfer al echipamentelor vor dura până la vară, ceea ce înseamnă că un număr mare de angajați militari și civili ai forțelor armate americane vor fi dislocați în Alexandroupolis.

La începutul lunii februarie, secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru afaceri de securitate internațională, Celeste Wallander, a vizitat orașul din nordul Greciei, unde a fost informată despre rolul portului în facilitarea transportului de arme și personal american și NATO către Europa Centrală și de Est.

Wallander l-a însoțit pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care s-a aflat luni la Atena pentru a se întâlni cu conducerea țării și a deschide cel de-al 4-lea dialog strategic Grecia-SUA cu omologul grec Nikos Dendias.

 

Alexandroupolis, un centru strategic pentru SUA și NATO

Alexandroupolis are o importanță cu totul specială în zona de sud a NATO, portul grecesc fiind un centru strategic pentru forțele SUA și NATO din S-E Europei. De asemenea, joacă un rol vital în prezența militară a SUA în Grecia.

Săptămâna trecută, Bob Menendez, președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului, a lăudat importanța Alexandroupolis, un oraș care „servește ca un important centru militar al SUA și al apărării NATO, iar acum se transformă într-un hub energetic, cu un nou terminal pentru gaz natural lichefiat”.

Ministrul elen de externe Nikos Dendias a descris utilizarea portului din nordul Greciei de către armata americană drept „unul dintre cele mai importante elemente ale acordului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel