Sute de persoane au fost arestate de poliție în urma protestelor de duminică din Belarus

Eduard Pascu |
Data publicării:

Poliţia a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfăşurate duminică în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne de la Minsk, potrivit Reuters.

Personalul de securitate a folosit forţa, inclusiv tunuri cu apă şi grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanţii care solicită demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi organizarea unor noi alegeri prezidenţiale.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a anunţat că cel puţin 600 de protestatari au fost arestaţi în Belarus în timpul celor mai recente demonstraţii anti-Lukaşenko, la care au luat parte zeci de mii de persoane în întreaga ţară. Potrivit ONG-ului citat, mai mulţi reprezentanţi de-ai săi şi jurnalişti se află printre cei arestaţi duminică.

Imaginile postate pe social media arată poliţişti care urmăresc manifestanţi şi îi lovesc cu bastoanele. Numeroşi participanţi la protestele de duminică au fost răniţi, transmite Agerpres.

Acesta a fost al nouălea weekend consecutiv de proteste din Belarus după scrutinul prezidenţial din 9 august, pe care liderul de la Minsk susţine că l-a câştigat cu 80% din voturi, dar despre care opoziţia este convinsă că a fost fraudat pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania şi face lobby în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor. Lukaşenko (66 de ani) conduce Belarusul de peste un sfert de secol, fără a tolera opoziţia. 

Citește și: Violențele împotriva lui Lukașenko continuă în Belarus. Zeci de arestări operate de forțele de ordine

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel