Sute de kuweitieni sunt în continuare dispăruți din timpul invaziei irakiene din 1990

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Irakul a predat Kuwaitului un nou lot de bunuri şi documente sustrase de armata irakiană în timpul invaziei din anul 1990, dar încă nu este clar ce s-a întâmplat cu sute de prizonieri kuwaitieni dispăruţi în timpul ocupaţiei, scrie luni presa din Kuwait, citată de agenţia EFE.

''Kuwaitul este gata să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestei proceduri umanitare, clarificând soarta prizonierilor şi dispăruţilor'', a declarat un consilier al ministrului kuwaitian de externe, Naser al-Hien, transmite Agerpres.

Acesta a precizat că este vorba despre al treilea lot de arhive naţionale predate Kuwaitului în ultimii ani, în conformitate cu o rezoluţie ONU din anul 2013, care prevede returnarea bunurilor şi rămăşiţelor pământeşti ale cetăţenilor kuweitieni şi din alte ţări dispăruţi în timpul ocupaţiei irakiene, între august 1990 şi februarie 1991.

Acest nou lot cuprinde dispozitive şi materiale cinematografice ale televiziunii kuwaitiene, precum şi alte bunuri aparţinând Ministerului Informaţiilor, Consiliului Naţional de Cultură, Arte şi Literatură şi Universităţii din Kuwait.

În schimb, delegaţia irakiană care a participat la predarea acestor bunuri a primit rămăşiţele pământeşti ale unui soldat irakian găsite pe insula kuwaitiană Bubiyan şi identificate prin teste ADN.

Irakul a predat în septembrie 2020 cadavrele a 21 de prizonieri de război kuwaitieni şi din alte ţări găsite în deşertul Samawa, în sud-estul Irakului, din rândul celor 605 persoane date dispărute de către autorităţile kuwaitiene.

Irakul a invadat Kuwaitul pe 2 august 1990 şi a anunţat după o săptămână anexarea bogatului emirat petrolier, eliberat şapte luni mai târziu de o coaliţie internaţională condusă de SUA.

Cele două ţări şi-au restabilit relaţiile abia în anul 2004, după intervenţia militară americană ce l-a înlăturat de la putere pe preşedintele irakian Saddam Hussein. Ele cooperează de atunci sub auspiciile ONU pentru a închide dosarul persoanelor şi bunurilor dispărute, precum şi pe cel al compensaţiilor de 52,4 miliarde de dolari pe care Irakul trebuie să le achite Kuwaitului în contul pagubelor cauzate de invazie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel