Summit SUA-UE: ”Suntem mai uniți ca niciodată”. Discuții privind Israel, Ucraina, dar și despre disputele comerciale dintre cele

Statele Unite și Uniunea Europeană sunt „unite” în fața provocărilor, a declarat vineri, după summit-ul de la Washington, care a fost dominat de discuții despre războiul Israel-Hamas și sprijinul continuu pentru Ucraina, dar fără progrese majore în privința soluționării disputelor comerciale dintre SUA și UE.

Președintele SUA Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe Charles Michel - președintele Consiliului European - și pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele două părți au discutat despre războiul dintre Israel și Hamas și despre asigurarea sprijinului continuu pentru Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse. „Suntem uniți mai mult ca niciodată”, au subliniat liderii într-o declarație comună.

Biden a remarcat la începutul întâlnirii că UE și SUA sprijină împreună Israelul și Ucraina și că vor discuta modalități de a face față „importurilor neloiale de oțel și aluminiu” și minerale critice.

„Aceste conflicte arată nevoia de a le înfrunta împreună”, a spus von der Leyen, insistând că „evenimentele din Orientul Mijlociu nu îi vor descuraja de la sprijinirea neclintită pentru Ucraina”, în timp ce Michel a spus că „Israelul are dreptul să se apere, în în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.

 

La summit au fost discutate dispute comerciale

 

„Pe alocuri, există diferențe”, a recunoscut Charles Michel. „De aceea suntem aici – pentru a lucra împreună, pentru a găsi soluții care să funcționeze pentru companii și lucrători de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a adăugat el.

Negociatorii comerciali au încercat să evite reînnoirea tarifelor de către SUA la importurile de oțel și aluminiu din UE, care au fost introduse în 2018 de președintele de atunci Donald Trump.

Administrația Biden a suspendat tarifele la importurile de oțel și aluminiu din UE în 2021 pentru doi ani. Acestea ar putea fi reactivate dacă nu există un acord până la sfârșitul anului.

UE a sperat și la un acord privind mineralele cheie, necesare tranziției energetice, dar nici acele discuții nu au avut succes, a declarat pentru AFP o sursă apropiată subiectului.

Înalți oficiali ai administrației americane au declarat vineri că au făcut progrese semnificative în chestiunile comerciale, dar trebuie depuse mai multe eforturi pentru a ajunge la acorduri privind subvențiile pentru energie și piețele oțelului și aluminiului, a raportat Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel