Suedia ridică nivelul de amenințare teroristă după arderea Coranului. MAE român, atenţionare de călătorie: Riscul va persista pe o perioadă mai lungă

Suedia și-a ridicat joi nivelul de amenințare teroristă la al doilea cel mai mare, explicând că a prevenit atacurile după arderea Coranului și a altor lucrări împotriva cărții sfinte a islamului, care i-a înfuriat pe musulmani și a stârnit amenințări din partea jihadiștilor, relatează Reuters.

În ultimele luni, activiștii anti-islamici au deteriorat mai multe copii ale Coranului în Suedia și Danemarca, cele două țări cele mai liberale din lume care permit criticarea religiei în numele libertății de exprimare.

Dar acest lucru i-a înfuriat pe musulmanii din întreaga lume. Mai mult, un mijloc de presă legat de rețeaua teroristă Al Qaeda a cerut represalii violente.

Sitauția este atât de serioasă încât SAPO, Serviciul suedez de securitate, a ridicat nivelul de amenințare teroristă de la nivelul 3 - „amenințare ridicată”, la nivelul 4 - „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri, ceea ce este un semn de pericol foarte serios.

MAE român a emis o avertizare de călătorie pentru Suedia, care se adresează cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei .

Potrivit ministerului român de externe, ridicarea nivelului de amenințare teroristă s-a bazat pe evaluări bine documentate și ”are la bază o evaluare strategică, potrivit căreia amenințarea va persista pe o perioadă mai lungă de timp”

La rândul său, șeful SAPO, Charlotte von Essen a ținut să precizeze: „Decizia de a ridica nivelul de amenințare nu a fost declanșată de niciun eveniment anume, dar știm că Hezbollah, Al Shahab și Al Qaeda își cheamă susținătorii să efectueze atacuri împotriva Suediei”.

Premierul Ulf Kristersson a declarat într-o conferință de presă că oameni au fost arestați în Suedia și în străinătate după ce atacurile planificate au fost descoperite și prevenite. „Înțeleg că mulți suedezi sunt îngrijorați, dar trebuie să trăim pe măsură ce continuăm, trebuie să luptăm pentru viețile noastre și pentru modul nostru de viață”, a adăugat el, fără a dezvălui detalii despre atacurile dejucate.

Forțele armate ale Suediei au ridicat, de asemenea, nivelul de amenințare la adresa operațiunilor lor, iar Marea Britanie și SUA și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în Suedia.

Arderea Coranului a atras o condamnare larg răspândită în multe părți ale lumii musulmane. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut ca cei responsabili să fie aspru pedepsiți și a susținut că Suedia conduce lupta împotriva lumii musulmane.

 

***

Potrivit comunicatului MAE, ”cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, +468209927, +4684113181, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor web www.yr.no, www.varsom.no/en, www.meteoalarm.org, https://stockholm.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel