Suedia își va întări sprijinul militar acordat Ucrainei, inclusiv cu armament modern

Cătălin Costea |
Data publicării:

Guvernul suedez va decide în curând cu privire la furnizarea de arme mai moderne Ucrainei, după cum a anunțat ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson.

„Intenționăm să revenim cât mai curând posibil cu sprijin suplimentar pentru Ucraina atât politic și financiar, cât și un sprijin militar care să includă transferul unor sisteme de arme mai moderne”, a declarat ministrul suedez după reuniunea Consiliului Uniunii Europene de vineri, 11 noiembrie.

Oficialul suedez a evitat să precizeze ce sisteme de armament sunt în discuţie. Se cunoaște însă că, în urmă cu două luni, Suedia a fost în mod oficial de acord să ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei sisteme de artilerie autopropulsată Archer și sisteme portabile de rachete antiaeriene RBS 70.

Ministrul a menționat că Forțele Armate Suedeze au întocmit un document extins privind pregătirea forțelor și sprijin în înzestrarea pentru apărare, creând astfel condițiile favorabile pentru extinderea sprijinului suedez legat de întărirea armatei ucrainene.

„Vom reveni în curând cu informații despre acest lucru, dar este urgent și, desigur, important să putem sprijini Ucraina”, a precizat Pål Jonson.

Suedia este în prezent implicată în instruirea forțelor ucrainene care se desfășoară în Marea Britanie, iar guvernul țării ia în considerare continuarea acestei participări și anul viitor, precum și să contribuie la misiunea de instruire a militarilor ucraineni desfășurată de UE.

Suedia a furnizat până în prezent Ucrainei șapte tranșe de diferite tipuri de ajutor militar. Al șaselea pachet a constat în activități de pregătire a forțelor, iar cel de-al șaptelea în asigurarea de muniție de artilerie în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Anterior, Suedia a mai sprijinit Ucraina cu rachete și sisteme antitanc, echipamente de deminare, mitraliere, sisteme portabile de rachete antinavă cu rază scurtă de acțiune Robot 17, veste antiglonț și rații de hrană pe front.

Pe 25 octombrie, Forțele Armate Suedeze au prezentat guvernului un raport despre modul în care Suedia ar putea sprijini militar Ucraina pe termen scurt și lung. Noul guvern a promis să dezvolte un program pe termen lung de sprijin pentru Ucraina atât militar, cât și în reconstrucția țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel