Suedia: Acord privind achiziţia de rachete Patriot

Sebastian Florea |
Data publicării:
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă
Suedia cumpără sisteme Patriot. Achiziție uriașă

Suedia va semna săptămâna aceasta contractul pentru achiziţia unor sisteme antirachetă Patriot de la producătorul american Raytheon.

Deşi nu este membră a NATO, Suedia are relaţii strânse cu Alianţa şi - după mai multe decenii în care le-a lăsat în plan secund - a lansat un proces de consolidare a forţelor sale armate, pe fondul temerilor generate de activităţile Rusiei din Ucraina şi Crimeea, menţionează Reuters.

Ţara nordică va cumpăra patru baterii Patriot şi un număr neprecizat de rachete, potrivit postului de radio. În prezent, apărare antiaeriană suedeză nu dispune de mijloace pentru a doborî rachete balistice. Sistemul Patriot 's-a dovedit că funcţionează, mai multe ţări îl au deja şi aşteptăm primele livrări în 2021', a afirmat ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, conform surselor citate. Tranzacţia urmează să fie semnată oficial joi, a indicat Sveriges Radio.

Suedia a început în noiembrie anul trecut negocierile privind acest acord, estimat iniţial la 10 miliarde de coroane (1,14 miliarde de dolari). Contractul prevede între altele opţiunea achiziţionării a până la 300 de rachete, ceea ce ar aduce factura finală la circa 3 miliarde de dolari. Planul în acest sens a fost susţinut şi de opoziţia de centru-dreapta a Suediei, deşi există divergenţe legate de modul de finanţare.

Până în prezent, alte 15 ţări au achiziţionat sisteme Patriot, inclusiv statele membre ale NATO Germania, Olanda, România şi Polonia, în timp ce Elveţia, care este neutră, a indicat la rândul ei că are în vedere acest sistem, între altele, aminteşte Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel