Suedia a anunțat prioritățile președinției UE în 2023: Invazia din partea F. Ruse, amenințare la adresa securității europene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În prima jumătate a anului 2023, perioada în care Suedia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, domeniile cheie de activitate ale organismului vor ține cont de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Suedia păstrează conceptele de bază ale Uniunii Europene, ranforsate în ultimul deceniu, și identifică securitatea, stabilitatea, prosperitatea, valorile democratice și statul de drept drept priorități ale președinției sale a Consiliului UE.

Foto: Ulf Kristersson

Prioritățile președinției suedeze au fost prezentate miercuri de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

 

Securitate – unitate

„Suedia își începe președinția Consiliului Uniunii Europene într-un moment al provocărilor istorice pentru statele membre și pentru Uniunea în ansamblu. Invazia ilegală, inacceptabilă și neprovocată de către Rusia a Ucrainei este o amenințare la adresa securității europene, cu consecințe grave asupra migrației. precum și pentru alimentația globală și pentru energie”, subliniază mesajul.

Este vorba despre convenirea asupra unei „politici europene de securitate și apărare fiabile, în strânsă cooperare cu partenerii”, ai cărei pași ulterioare se vor baza pe acțiunile comune ale UE pentru a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pe punerea în aplicare a Busolei Strategice a UE, dar și a altor inițiative.

Reziliență – competitivitate

Războiul din Ucraina și consecințelor sale pe termen scurt, împreună cu stimularea creșterii economice rămân necesare pentru a face față provocărilor pe termen lung. 

În privința consolidării sustenabilității europene, Suedia va avea în vedere stimularea creșterii economice durabile și consolidarea competitivității UE în perspectiva războiului din Ucraina și a consecințelor sale pe termen scurt.

Prosperitate – verde și tranziție energetică

Un spațiun european prosper  înseamnă depășirea prețurilor ridicate și fluctuante la energie, împreună cu reforma simultană a pieței de energie și rezolvarea problemelor climatice.

Valorile democratice și statul de drept – fundația UE

Respectarea principiului statului de drept și al drepturilor fundamentale este, prin urmare, un element esențial al Președinției Suediei.

Uniunea Europeană se bazează pe valori democratice, care deschid calea către coeziune, libertăți individuale, nediscriminare, creștere economică și păstrarea locului UE în sistemul geopolitic global.

În a doua jumătate a anului 2022, Republica Cehă va prezida Consiliul Uniunii Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel