Sudanul se aliniază statelor arabe care își normalizează relațiile cu Israelul

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Postul arab de televiziune "Al Jazeera" a relatat că ministrul israelian al Informaţiilor Eli Cohen a efectuat (25.01.2021) o vizită în Sudan pentru a transpune în practică acordul mediat de SUA, în octombrie 2020, referitor la normalizarea relațiilor bilaterale.

Cohen, primul ministru israelian care a efectuat o astfel de vizită la Khartoum, a declarat la revenirea în Israel: "Am încredere că această vizită pune bazele multor aspecte importante ale cooperării care vor ajuta atât Israelul, cât și Sudanul și vor sprijini, de asemenea, securitatea și stabilitatea în regiune".

Sudanul s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului în anul 2020 în direcția normalizării relațiilor cu Israelul. Ulterior s-a anunțat că și Marocul a decis să-și normalizeze relațiile cu Israelul, iar noua administrație americană a declarat că dorește să se bazeze pe aceste acorduri.

 

SUA își mențin rolul de mediator

 

Site-ul israelian "Inews24.com" a informat pe pagina sa în limba arabă că, în urmă cu trei săptămâni (06.01.2021), Steven Terner Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA în administrația Trump și ministrul sudanez al justiției Nasruddin Abdul-Bari, au semnat la Khartoum “Acordurile Abraham” semnate anterior și de Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

În ultimele săptămâni ale administrației Trump, Casa Albă a încercat să organizeze o ceremonie oficială de semnare, cu participarea primului ministru israelian Benjamin Netanyahu și a șefului Consiliului de tranziție sudanez Abdel Fattah al-Burhan.

Printre posibilitățile propuse a figurat și organizarea unei ceremonii de semnare la Abu Dhabi săptămâna aceasta, în timpul unei vizite planificate a premierului Netanyahu în Emiratele Arabe Unite. Însă închiderea impusă în Israel și tensiunile de securitate dintre Sudan și Etiopia au eliminat ideea de pe ordinea de zi.

 

Anularea boicotului sudanez

 

După procesul de normalizare a relațiilor cu Israelul, Sudanul are în vedere anularea boicotului impus în 1958 Israelului, care interzice cetățenilor sudanezi să viziteze Israelul, să tranzacționeze cu acesta, să importe bunuri israeliene, să stabilească relații cu oficiali israelieni și chiar să tranzacționeze cu companii care au sucursale în Israel.

Ziarul israelian "Israel Hayom", citat de cotidianul pan arab "Al Araby" cu sediul la Londra, a relatat că Sudanul și Israelul au semnat pe 25 ianuarie 2021 un memorandum de înțelegere în probleme de securitate, politice și economice. De asemenea, cotidianul precizează că, în timpul discuțiilor purtate cu partea sudaneză, Israelul și-a manifestat interesul de a adera la Consiliul Statelor Mării Roșii, din care fac parte și Arabia Saudită și Egiptul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel