Sub șocul consumului de muniție, americanii schimbă strategia: Transformarea Ucrainei într-o forță de elită cu eficacitate mai mare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Planul americanilor ar marca o creștere semnificativă nu doar a numărului de militari ucraineni pe care SUA i-ar antrena, ci și a tipului de formare la care aceștia au acces.

Nivelul consumului de muniție este fără precedent, o recunosc și comandanții militari ucraineni care spun că intensitatea ostilităților poate fi comparată cu cel de-al Doilea Război Mondial.

Totuși ritmul și intensitatea utilizării munițiilor reprezintă o problemă majoră pentru industria occidentală de armament. ”Ne uităm și la limitările lanțului de aprovizionare”, confirmă, pentru Politico, un oficial din Departamentul Apărării.

”SUA trimite zeci de mii de proiectile de artilerie de 155 mm pe care ucrainenii le folosesc aproape imediat ce ajung”, declara un oficial de la Pentagon.

În dorința de a mai slăbi presiunea de pe industria americană de armament, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, împreună cu oficiali de rang înalt de la Pentagon, analizează varianta unei misiuni majore pentru pregătirea armatei ucrainene, o mișcare care ar putea spori semnificativ eficacitatea acesteia, arată CNN.

Planul s-ar baza pe antrenarea trupelor ucrainene, folosind armamentul modern livrat de occidentali, fără a consuma inutil resursele.

În cadrul noului program, SUA ar începe să antreneze grupuri mult mai mari de soldați ucraineni care vor învăța, astfel, cum să ducă o campanie de luptă mai sofisticată, inclusiv modalități de a coordona manevrele infanteriei cu sprijinul artileriei.

Trebuie spus că trupele ucrainene sunt antrenate deja la Grafenwoehr, Germania, dar planul Pentagonului presupune antrenarea de până la 2.500 de soldați ucraineni pe lună.

 

Război de uzură între două armate de artilerie

 

Lloyd Austin dorește să sporească capacitatea Ucrainei de a executa operații pe câmpul de luptă, utilizând un stil de război mai modern, care se bazează mai puțin pe lansarea a mii de obuze de artilerie pe zi împotriva trupelor ruse.

Antrenamentul gândit de americani ar fi „mult mai intens și mai cuprinzător” decât ce au primit trupele ucrainene la instruirile din Polonia sau Marea Britanie. Foto: Ministerul Apărării al Ucrainei

„Este o idee bună pentru că ei au nevoie de toată pregătirea pe care o pot primi”, a spus Mike Kofman, expert în probleme militare.

Dar variabila principală pe câmpul de luptă în acest moment este disponibilitatea muniției și asta este valabil în ambele tabere, spune Kofman. „Ucrainenii nu vor fi la fel de eficienți la manevrele combinate de arme dacă nu au suficientă muniție de artilerie.”

SUA dorește să completeze cel mai complex program de instruire din istorie, derulat de Uniunea Europeană (EUMAM), care își propune să pregătească iniţial 15.000 de soldaţi ucraineni pentru câmpul de luptă, în cadrul inițiativei UE.

Odată ce Casa Albă va lua decizia, antrenamentul forțelor ucrainene ar putea începe rapid, a spus un oficial.

În prezent, SUA se uită la modul cel mai bun de a extinde această operațiune față de eforturile actuale, a spus un alt oficial, deoarece va necesita un grup mai mare și mai divers de formatori.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Reparații în Polonia

 

De asemenea, Statele Unite au înființat o bază în Polonia pentru a repara armele de artilerie de fabricație occidentală, care sunt furnizate Ucrainei.

Armele sunt uzate după luni de utilizare intensă sau sunt deteriorate sau distruse în timpul luptei, așa că zeci de sisteme de artilerie ar avea nevoie de reparații, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Repararea artileriei pe teren este dificilă, așa că problema refacerii echipamentelor a devenit o prioritate pentru Comandamentul Pentagonului European. Pentru aceste nevoi, a fost înființat un centru de reparații în Polonia.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Consum uriaș de muniții

 

Oficiali din Pentagon și din industria de apărare susțin că eforturile se intensifică pentru a înlocui armele pe care Statele Unite și aliații săi le-au expediat în Ucraina. Acest lucru ar afecta stocurile care sunt considerate cruciale pentru a descuraja China sau alți potențiali adversari în anii următori.

Christine Wormuth, oficial în armata SUA, declara reporterilor că muniția trimisă în Ucraina se epuizează imediat. ”Zeci de mii de proiectile de artilerie de 155 mm pe care ucrainenii le folosesc aproape imediat ce ajung. Până în primăvară, „vom putea produce 20.000 de ture pe lună”. Dublarea producției de armament ar putea fi așteptată abia în primăvara lui 2025.

Oficialii iau în considerare, de asemenea, crearea unui fond pentru Pentagon pentru a cumpăra versiuni de arme care pot fi transferate sau vândute rapid partenerilor – Taiwan, de exemplu – dacă apare un conflict, arată Politico.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel