Forțele Aeriene Israeliene, ”pe steroizi”: Israelul va cumpăra din SUA două escadrile-gigant, de câte 25 de aeronave F-35 și F-15. La pachet ar putea veni 12 elicoptere Apache

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA și Israelul sunt foarte aproape de a încheia un acord militar major pentru livrarea de arme, care va include avioane de luptă F-35 și F-15.

Discuțiile dintre cele două state privind achiziția aeronavelor sunt foarte avansate, dar acordurile nu au fost încă semnate, deși postul de televiziune israelian Keshet 12 (Canalul 12) anunțase ieri acest lucru, relatează Times of Israel.

Trebuie spus că Israelul a înaintat încă anul trecut cereri oficiale către SUA cu privire la achiziționarea de avioane de luptă F-35 și avioane F-15.

Keshet 12 a citat oficialii Ministerului israelian al Apărării, care au vorbit despre demersurile privind încheierea un acord SUA-Israel pentru a furniza armatei israeliene drone și mii de proiectile de muniție în zilele următoare. Potrivit oficialilor, acordul ar include furnizarea pentru armata israeliană a unui număr mare de avioane de luptă F-35 și F15, precum și elicoptere Apache.

Publicația Times of Israel, care citează surse din domeniul apărării, confirmă că discuțiile sunt foarte avansate.

 

Ce va cumpăra Israelul

F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Oficialii au declarat pentru Keshet 12 că pachetul de arme care face obiectul acordurilor are dimensiuni excepționale. Cauza este riscul unui conflict major, care rămâne ridicat, mai ales că războiul din Gaza și luptele din nord împotriva grupărilor susținute de Iran continuă. 

Ei au spus că Israelul le-a cerut americanilor prioritate pentru livrări, având în vedere dezvoltarea războiului din Gaza. 

La rândul său The Times of Israel confirmă că, joi, directorul general al Ministerului Apărării, Eyal Zamir, a fost la Washington, unde a discutat detaliile acordurilor împreună cu oficiali de la Pentagon, Departamentul de Stat, dar și cu directori ai marilor companii americane de apărare.

Surse din apărare au declarat, că planurile Israelului sunt de a procura:

  • o nouă escadrilă de 25 de avioane de luptă stealth F35i,

  • o escadrilă de 25 de avioane de luptă F-15IA (varianta israeliană a celei mai moderne versiuni, F-15EX),

  • o escadrilă de 12 elicopterele Apache.

Achiziția elicopterelor Apache a fost decisă ca urmare a lecțiile învățate din atacul Hamas din 7 octombrie și din luptele din Fâșia Gaza, potrivit surselor din apărare.

 

Aeronavele Israeliene

 

Noile acorduri vor suplimenta numărul oricum ridicat de aeronave performante de care dispun Forțele Aeriene israeliene. Printre acestea se numără aproximativ 25 de F-15 Strike Eagle, 84 de avioane F-15 Eagle, 175 de aeronave F-16 Fighting Falcon și F-35i Adir. De asemenea, dacă acordul va fi semnat și pentru cele 12 elicoptere Apache, acestea se vor alătura celor două escadrile de elicoptere Apache (modelele Patan și Sheraf), aflate deja în dotarea israelienilor. 

AH-64E Apache, photo: U.S. Army

Israelul a fost prima țară din afara Statelor Unite care a achiziționat F-35 și rămâne singura țară din Orientul Mijlociu care în arsenalul său un avion de generația a cincea.

La acest moment, potrivit informațiilor publice, Forțele Aeriene Israeliene au în serviciu cel puțin 39 de avioane F-35i. Odată cu semnarea celui de-al treilea acord, numărul aeronavelor F-35 din dotarea Armatei israeliene va ajunge la 75 de unități.

Avionul de luptă este practic o platformă de colectare a informațiilor, fiind capabil să lovească adânc în teritoriul inamic și să se angajeze în dueluri aeriene. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Joint Strike Fighter și, în Israel, sub numele său ebraic Adir.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel