SUA, un nou ajutor militar important acordat Ucrainei: 1.000 de Javelin și muniție pentru HIMARS, NASAMS și obuziere

Darius Muresan |
Data publicării:
Transport american de sisteme portabile Javelin în Ucraina, foto: U.S. Army
Transport american de sisteme portabile Javelin în Ucraina, foto: U.S. Army

Pentagonul a anunţat că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie HIMARS, informează Agerpres, care citează AFP şi Reuters. Totodată, noua tranșă vor fi donate și încă 1.000 de rachete Javelin.

Noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de muniție suplimentară pentru sistemele cu rază scurtă şi medie de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat.

E vorba de 1.000 de sisteme Javelin.

Kievul va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul.

Potrivit comunicatului oficial al Pentagonului, pachetul include: 

- muniție pentru HIMARS

- 75.000 de obuze de artilerie de 155 mm

- 20 de mortiere de 120 mm

- 20.000 de lovituri pentru mortiere de 120 mm

- muniție pentru NASAMS

- 1.0000 de sisteme portabile antitanc Javelin și câteva sute de AT4

- 50 de blindate pentru misiuni medicale

- muniție antipersonal de tip Calymore

- explizibil C4

 

Pierderile rușilor, potrivit estimărilor SUA

 

Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin.

"Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni", a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.

Forţele ruse au pierdut, de asemenea, "3.000 sau 4.000" de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

"Este absolut remarcabil, având în vedere că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului", a continuat oficialul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel