Secretar al Trezoreriei SUA. Avem în vedere noi sancţiuni împotriva Turciei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că SUA este pregătită să paseze Turcia cu mai multe sancțiuni dacă președintele Recep Tayyip Erdogan refuză eliberarea rapidă pastorului american Andrew Brunson. Anunţul, făcut în timpul unei reuniuni a cabinetului Trump la Casa Albă, survine la o săptămână după dublarea tarifelor la oţelul şi aluminiul provenite din Turcia, scrie Bloomberg şi EFE.

Brunson, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în octombrie 2016 de autorităţile turce care îl acuză de spionaj şi activităţi "teroriste" şi este în prezent în arest la domiciliu. Oficialităţile turce cred că pastorul american a fost implicat în lovitura de stat din urmă cu doi ani împotriva guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, preşedintele Trump a declarat în timpul reuniunii că Turcia a arătat că "nu este un bun prieten al SUA", referindu-se la alianţa tradiţională cu acest membru al NATO.

Casa Albă a calificat drept ,,regretabile'' sancţiunile economice anunţate sâmbătă de Turcia ca răspuns la cele decise cu câteva zile mai înainte de Statele Unite.

Washingtonul a impus sancţiuni săptămâna trecută împotriva a doi miniştri turci şi a dublat tarifele la oţelul şi aluminiul din Turcia, ceea ce a sporit neîncrederea investitorilor în ţara eurasiatică.

În consecinţă, lira turcească s-a devalorizat şi mai mult faţă de începutul acestui an, cu toate că în ultimele zile şi-a recăpătat o parte din valoare faţă de dolar, după mai multe măsuri de ajustare monetară puse în aplicare de Banca Centrală din Turcia.

Tensiunile bilaterale s-au intensificat în ultimele zile, după ce Erdogan a cerut boicotarea produselor electronice din Statele Unite şi creşterea tarifelor la unele produse importate din această ţară.

Consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a întâlnit luni cu ambasadorul turc la Washington, Serdar Kilic, pentru a aborda fricţiunile dintre cele două ţări, dar deocamdată nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Statele Unite au precizat că nu vor ridica sancţiunile economice impuse Turciei, chiar dacă pastorul american va fi eliberat.

Statele Unite au exclus, miercuri, eliminarea tarifelor la importurile de aluminiu şi oţel, care au contribuit la criză valutară din Turcia, chiar dacă Ankara îl va elibera pe pastorul american, deoarece Qatarul a promis investiții în Turcia de 15 miliarde de dolari, sprijinind astfel o creștere a lirei turceşti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel