SUA trimite portavionul USS John C. Stennis în Golful Persic pe fondul creșterii tensiunilor cu Iranul

S.I. Catalin |
Data publicării:

La scurt timp după ce Iranul a lansat un nou distrugător care ar avea proprietăţi stealth de evitare a radarului, capabilităţi specifice unui război electronic şi o punte pentru elicoptere, SUA a acuzat Teheranul că a testat o rachetă balistică, încălcând astfel o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU şi contribuind la amplificarea tensiunilor deja existente între cele două ţări.

După ce Iranul a lansat distrugătorul stealth Sahand în Golful Persic, oficiali ai Pentagonului au anunţat că un portavion american însoţit de câteva nave va ajunge în Orientul Mijlociu în câteva zile, a notat publicaţia The Wall Street Journal, citată de The Epoch Times. Această măsură pune capăt celei mai lungi perioade din ultimele două decenii, când un grup de luptă american a fost absent din regiune.

Portavionul american USS John C. Stennis şi navele de suport vor ajunge la sfârşitul acestei săptămâni, mass media descriind mişcarea ca fiind un spectacol de forţă împotriva Iranului, într-un moment de tensiuni amplificate după noile sancţiuni impuse recent de SUA asupra sectorului energetic iranian.

USS John C. Stennis va rămâne în regiune aproximativ 2 luni, pentru a descuraja orice potenţiale activităţi iraniene ostile în aceste ape, a precizat un oficial anonim pentru Wall Street Journal.

După ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la începutul acestui an retragerea SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri şi reimpunerea sancţiunilor împotriva Teheranului, conducerea militară iraniană a avertizat în mod constant cu privire la orice fel de provocări, ameninţând cu închiderea Strâmtorii Ormuz, pasaj maritim strategic care leagă producătorii de petrol din Orientul Mijlociu de pieţele globale cheie.

Prezenţa grupului de luptă american urmăreşte să prevină o astfel de situaţie în Strâmtoarea Ormuz.

Teheranul doreşte să mărească raza de acţiune a rachetelor sale

Iranul doreşte să mărească raza de acţiune a rachetelor sale, a declarat marţi un important oficial al armatei iraniene, o decizie care ar putea irita şi mai mult Statele Unite care consideră programul balistic al Teheranului o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în luna mai şi a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului, criticând acordul pentru că nu include limite în ceea ce priveşte dezvoltarea programului balistic iranian.

,,Unul dintre cele mai importante programe ale noastre prevede creşterea razei de acţiune a rachetelor şi muniţiilor'', a declarat şeful forţelor aeriene iraniene, generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, citat de agenţia de presă iraniană Fars.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel