SUA susțin crearea unui tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune ale Federației Ruse în Ucraina

Photo: The Washington Institute
Photo: The Washington Institute

Statele Unite susțin înființarea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. SUA opinează ca un astfel de organism trebuie să fie încorporat în sistemul judiciar ucrainean și, în același timp, să aibă „elemente internaționale”.

Potrivit Reuters, Washingtonul a declarat pentru prima dată cum intenționează să susțină eforturile Kievului de a trage rușii la răspundere pentru războiul început cu mai bine de un an în urmă.

Liderii occidentali vorbesc de câteva luni despre ideea unui tribunal internațional special. În toamnă, de exemplu, Parlamentul European a susținut-o printr-o rezoluție, iar împreună cu alte țări ale Uniunii Europene, concept susținut și de România.

Luna trecută, agenția UE Eurojust a anunțat lansarea Centrului pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), care urmează să coopereze cu Curtea Penală Internațională (CPI).

„Statele Unite susțin înființarea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat agenția AFP, citată de un purtător de cuvânt al diplomației americane.

În același timp, Washingtonul vede organismul ca pe o instanță internațională bazată pe sistemul judiciar ucrainean, model care, potrivit SUA, „maximizează șansele noastre de a obține o responsabilitate semnificativă”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a ajuns la această soluție după ce a examinat alte câteva opțiuni.

Ambiguități ale comunității internaționale

Comunitatea internațională nu a explicat clar modul în care crimele legate de războiul din Ucraina ar trebui urmărite și pedepsite.

Există o dezbatere dacă crimele ar trebui judecate de CPI sau de un tribunal special nou înființat. Rusia și Ucraina, ca și Statele Unite, nu sunt părți la CPI.

Potrivit anchetei ONU, trupele ruse au comis o serie de crime de război în Ucraina, inclusiv crime, atacuri asupra civililor, închisori ilegale, viol și deportare de copii.

În acest ultim punct, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin luna aceasta, dar nu este clar dacă șeful Kremlinului va fi vreodată judecat.

Moscova respinge acuzațiile de crime de război și numește campania sa militară împotriva Ucrainei o „operație militară specială” chiar și după 13 luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel