SUA suspendă sancţiunile împotriva Siriei / Damascul autorizează transportul de ajutor internaţional

Cutremurele devastatoare din Turcia au ucis peste 22.000 de oameni. Foto: Agerpres
Cutremurele devastatoare din Turcia au ucis peste 22.000 de oameni. Foto: Agerpres

Oficialităţi guvernamentale siriene au cerut de luni comunităţii internaţionale să elimine sancţiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse şi echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine. Bilanţul morţilor provocate de seisme în Siria - inclusiv în teritoriile din nord-vest controlate de rebeli - a ajuns la aproape 3400.

În Siria se duce de 12 ani un război civil, iar sancţiunile impuse de SUA şi de Uniunea Europeană îngreunează exporturile către această ţară, în special în zonele sub controlul rebelilor în nord-vest. 

Departamentul de Stat american a emis o autorizaţie valabilă timp de şase luni pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de luni, transmite dpa. Până acum, astfel de activităţi erau interzise conform sancţiunilor impuse de Washington regimului de la Damasc.

La rândul său, guvernul sirian a anunţat vineri că acceptă ca ajutorul internaţional destinat zonelor rebele din nord-vestul ţării, devastate de seismele din această săptămână, să fie transportat din regiunile pe care le controlează.

Ajutorul destinat acestor zone intră în prezent foarte lent printr-un pasaj frontalier care le leagă de Turcia vecină.

"Consiliul de miniştri a acceptat transportul de ajutoare umanitare în întregul" teritoriului sirian, "între care zonele în afara controlului statului", a anunţat guvernul sirian.

El a precizat că distribuţia ajutorului umanitar urma "să fie supervizată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Semiluna Roşie siriană", cu ajutorul ONU, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială Sana.

Seismul violent care a zguduit luni în zori Siria şi Turcia a provocat moartea a peste 22.300 de oameni, într-una dintre cele mai grave catastrofe petrecute în regiune de un secol.

Pentru moment, cea mai mare parte din ajutorul destinat acestei zone vine din Turcia şi trece prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere autorizat între Siria şi ţara vecină.

Pagubele provocate de seisme infrastructurii rutiere din partea turcă face ca transportul acestor ajutoare să fie foarte dificil.

ONU a făcut apel în mod repetat la puterea siriană să deschidă alte puncte de trecere pentru a accelera ajutoarele.

ONU transportă periodic ajutoare din zonele controlate de puterea siriană spre cele ale rebelilor, dar niciun ajutor nu a trecut de aproape trei săptămâni.

În zonele controlate de guvernul sirian, avioane încărcate cu ajutor umanitar au aterizat după seism la Damasc, Alep şi Lattakia, provenind, între altele, din Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Iran. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel