SUA, suport militar uriaş pentru Taiwan. China reacţionează

S.I. Catalin |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Taiwan a pieselor de schimb pentru avioane de luptă F-16 și alte avioane militare în valoare de până la 330 milioane dolari, determinând China să avertizeze marți că această mișcare a pus în pericol cooperarea chino-americană.

Vânzările militare americane către Taiwan, considerată de China parte din teritoriul său, este un vechi subiect care irită relațiile dintre cele două mari economii ale lumii. Taiwan va trebui în continuare să finalizeze detaliile vânzării cu companiile americane, potrivit Reuters.

"Această vânzare propusă va contribui la politica externă și securitatea națională a Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea capacității de securitate și de apărare a destinatarului, care a fost și continuă să fie o forță importantă pentru stabilitatea politică, echilibrul militar și progresul economic în regiune", se arată într-o declarație emisă luni de Agenția de Cooperare în domeniul Apărării a Pentagonului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că vânzările de arme ale SUA către Taiwan reprezintă încălcări ale dreptului internaţional, deoarece afectează suveranitatea și securitatea Chinei.

China se opune cu fermitate vânzărilor de arme și a depus deja "declarații stricte" împotriva Statele Unite, a declarat Geng Shuang într-o converinţă de presă la Beijing.

China îndeamnă Statele Unite să retragă vânzarea planificată de arme și să înceteze contactele militare cu Taiwanul, pentru a evita prejudicii serioase atât în cooperarea chino-americană în zonele de interes, cât și deteriorarea păcii și stabilităţii în strâmtoarea Taiwan-ului, a adăugat Geng.

Ministerul chinez al Apărării, într-o declarație separată, a condamnat de asemenea vânzarea de arme, adăugând că armata chineză a avut o hotărâre "fermă și neclintită" de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

China este profund suspicioasă față de intențiile SUA în relaţia cu Taiwanul, deoarece Taipeiul dispune de foarte mult armament din SUA și dorește ca Washingtonul să-i vândă în continuare echipamente militare tot mai avansate, inclusiv noi avioane de luptă.

Într-o declarație, marți, Administraţia Prezidenţială din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul său și a declarat că insula va continua să "rămână în strânsă comunicare și cooperare" cu Washingtonul pentru probleme precum securitatea.

Experții militari au afirmat că echilibrul puterii dintre Taiwan și China s-a schimbat în favoarea Chinei, deoarece ar putea pune presiune militară pe Taipei, cu excepția cazului în care forțele americane ar interveni la timp şi nu ar permite acest lucru.

Suportul financiar de 330 de milioane de dolari oferit de Statele Unite, acoperă piese de schimb pentru "F-16, C-130, F-5, IDG, toate celelalte sisteme și subsisteme de aeronave și alte elemente legate de logistică și suport ", a spus Pentagonul, adăugând că a notificat Congresul American despre posibila vânzare de noi avioane F-16, produse de Lockheed Martin, catre Taiwan.

Pentagonul a declarat că această vânzare de avioane este necesară pentru a menține "flota defensivă și aeriană" a Taiwan-ului și nu va schimba balanța militară din regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel