SUA sunt ”întinse” la maximum: Un număr neprecizat de bombardiere strategice B-52 a fost desfășurat la Baza Aeriană Guam din Pacific

 B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA conduce o formațiune de aeronave care include două F-16 Fighting Falcons ale forțelor aeriene poloneze, patru F-16 Fighting Falcons ale Forțelor Aeriene ale SUA, două Eurofighter Typhoon germane și patru Gr
B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA conduce o formațiune de aeronave care include două F-16 Fighting Falcons ale forțelor aeriene poloneze, patru F-16 Fighting Falcons ale Forțelor Aeriene ale SUA, două Eurofighter Typhoon germane și patru Gripen suedezi deasupra Mării Baltice, 9 iunie, 2016 / Foto -US Air Force, Erin Babis - DoD, flickr

Un număr neprecizat de bombardiere B-52 Stratofortress, din cadrul Aripii 2 Bombardiere din Barksdale, Louisiana, au aterizat zilele trecute la Baza Aeriană Andersen din Guam.

După, ce zile trecute, 4 bombardiere B-52 Stratofortress au fost dislocate în Europa pentru îndeplinirea unei noi misiuni de exerciții, de tip Bomber Task Force, SUA dislocă aeronavele strategice și în Pacific.

Sosirea bombardierelor purtătoare de armament nuclear pe Insula Guam subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea globală și capacitatea de a răspunde eficient unui peisaj de securitate internațional complex, în continuă schimbare.

Emblematicul B-52 Stratofortress, poreclit cu simpatie de către aviatori „BUFF” (Big Ugly Fat Fellows - colegul gras, urât și mare), servește ca simbol al puterii și hotărârii militare americane.

„Pe parcursul acestei misiuni, bombardierele B-52 se vor antrena în mod activ în timpul operațiilor și exercițiilor, în timp ce acționează alături de aliați și parteneri din întreaga regiune”, se precizează în comunicatul de presă emis de Forțele Aeriene din Pacific.

Această dislocare de forțe și mijloace face parte din misiunile în curs de desfășurare ale Bomber Task Force (BTF) menite să evidențieze puterea și credibilitatea capacităților militare americane în abordarea peisajului global actual de securitate, care a devenit unul extrem de divers și imprevizibil.

Misiunile BTF, integrate în cadrul strategic al armatei americane, sunt concepute pentru a spori rezistența operațională a bombardierelor strategice, permițându-le să opereze fără probleme din diverse locații din întreaga lume. Aceasta include bazele de peste mări și în interiorul Statelor Unite continentale.

În esență, desfășurarea curentă de B-52 Stratofortress în Guam reprezintă o afișare a posibilităților de apărare ale SUA și a capacității de a aborda simultan provocări multiple de securitate.

Acest gen de activități au mai avut loc și anterior, ultima desfășurare similară fiind semnalată în urmă cu doar trei luni, pe 14 iulie. La acea dată, pe insulă au fost desfășurate patru astfel de bombardiere alături de un număr de aproximativ 200 de militari.

Reamintim că regiunea extinsă din Pacific a devenit de mai mulți ani un centru de tensiuni geopolitice, în care guvernul SUA împreună cu aliați și parteneri regionali se confruntă cu comportamentul ostil al unor țări precum China și Coreea de Nord, care acționează contrar dreptului la liberă navigație și împiedică menținerea unui Indo-Pacific liber și deschis.

Datorită poziției sale strategice în regiunea Pacificului, importanța Insulei Guam a crescut semnificativ. SUA au deja acolo cel mai mare complex strategic din Oceanul Pacific, constituit din Baza Aeriană Andersen și Baza Navală Guam.

Pentru protecția acestuia, Agenția de Apărare Antirachetă a SUA a anunțat recent că intenționează să completeze apărarea antiaeriană, bazată în prezent pe sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), cu noi radare și sisteme de rachete.

Citește și: Apărarea Insulei Guam în faţa atacurilor cu rachete, obiectiv major pentru SUA: Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia au fost o sursă de inspiraţie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel