SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Yokota Air Base
Yokota Air Base

Statele Unite își reafirmă hotărârea de a proteja Japonia, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, au arătat într-o declarație comună președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida.

Kishida și Biden au dezvăluit miercuri planuri de cooperare militară și proiecte, de la rachete la aselenizări, întărindu-și alianța pentru a contracara China și Rusia, arată Reuters.

„Președintele Biden a reiterat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de apărarea Japoniei în temeiul articolului 5” al Tratatului SUA-Japonia, care presupune utilizarea tuturor capacităţilor militare americane, inclusiv a capacităţilor nucleare”, se arată în documentul comun, publicat după întâlnirea lor de la Washington.

 

„Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est de mâine”

 

Statele Unite trebuie să continue să joace un rol central în politica internaţională, a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida congresmanilor americani.

Kishida i-a îndemnat pe americani să nu se îndoiască de importanța rolului „pivotal” al țării lor în afacerile mondiale.

El a avertizat, de asemenea, despre programul nuclear al Coreei de Nord și despre exporturile de rachete care sprijină războiul Rusiei în Ucraina. Dar cea mai mare provocare cu care se confruntă lumea vine din China, a spus el. „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est de mâine”.

În ciuda fantomelor trecutului care încă bântuie Japonia cu privire la trecutul său militarist, Kishida a spus că țara se angajează într-o schimbare majoră în postura sa de apărare pentru a sprijini eforturile SUA de a evita amenințările actuale.

 

Insule disputate

 

Prevederea prevede că fiecare parte va privi orice agresiune militară împotriva aliatului său ca pe o amenințare la adresa securității sale naționale și își rezervă dreptul de a răspunde în conformitate cu prevederile constituției sale.

Documentul arată că, din punctul de vedere al Washingtonului, articolul este aplicabil insulelor Senkaku (chinezii le numesc Insulele Diaoyudao), un grup de insule din Marea Chinei de Est, asupra căruia Beijing și Tokyo au o lungă dispută.

Zona în litigiu este administrată de Japonia din 1972. Documentul publicat după această ultimă întâlnire SUA-Japonia declară, de asemenea, „opoziție puternică față de orice încercare a Republicii Populare Chineze (RPC) de a schimba unilateral status quo-ul prin forță sau constrângere în Marea Chinei de Est”.

De asemenea, Japonia are un diferend teritorial și cu Rusia pentru sudul Insulelor Kurile, care datează din al Doilea Război Mondial, iar Rusia păstrează controlul asupra insulelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel