SUA se pregătesc să aducă în nordul Australiei bombardiere B-52 cu capacitate nucleară. SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
bombardiere B-52
bombardiere B-52

SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal, care îi va permite să staționeze nordul Australiei până la șase avioane B-52, scrie The Guardian.

Tensiunile cu China ar putea să crească în urma deciziei SUA de a-și aduce în nordul Australiei aeronave B-52 cu capacitate nucleară.

Oficialii din Canberra au confirmat că platforma de parcare a aeronavelor, finanțată de SUA, de la baza RAAF Tindal, la 320 km sud-est de Darwin, va fi capabilă să găzduiască până la șase avioane B-52, dar au spus că ar putea găzdui și alte tipuri de aeronave.

Australienii susțin că echilibrul de forțe din regiune nu se ca modifica semnificativ și menționează că bombardiere americane execută zboruri în Australia de la începutul anilor 1980 și efectuează antrenamente încă din 2005.

Un oficial din domeniul apărării, Matt Keogh, a spus că Australia trebuie să rămână „vigilentă” pe fondul tensiunilor regionale, dar nu crede că planurile de rotație a B-52 ar aprinde tensiunile cu China.

„Ceea ce este cu adevărat important aici este că, cu cât suntem mai capabili să construim interoperabilitatea cu americanii, crescând pe acea alianță foarte puternică”, spune acesta.

Totuși, proiectul ar putea declanșa o reacție din partea guvernului chinez. Presa de stat chineză a citat anterior analiștii interni spunând că Australia ar putea „deveni în esență o bază pentru bombardierele de peste mări ale SUA”.

Surse din Canberra spun că proiectul face parte dintr-un lanț de lucrări de infrastructură (modernizări ale aerodromurilor, facilităților de depozitare a combustibilului, zonelor de cazare și antrenament), prin care se urmărește sprijinirea forțelor americane din regiune, arată TheGuardian.

B-52 este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate efectua supraveghere oceanică și operațiuni anti-navă și „poate transporta muniție convențională nucleară sau ghidată de precizie”, potrivit unui rezumat al guvernului SUA .

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel