SUA se opun categoric întoarcerii forțelor sârbe în Kosovo. Formarea Asociației municipalităților sârbe devine o necesitate

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24

Trimisul special american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat, marți, la Priștina, că Kosovo are garanții de securitate foarte puternice din partea Statelor Unite. Acesta a subliniat că SUA se opune categoric și respinge cererea Serbiei de reîntoarcere a forțelor sârbe în Kosovo.

Escobar a afirmat că baricadele din nordul Kosovo ar trebui înlăturate de oamenii care le-au ridicat, dar solicită guvernului Kosovo să găsească modalități de a aborda preocupările comunității sârbe din nord.

Escobar a subliniat că formarea Asociației municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo este o obligație, atât pentru Kosovo și Serbia, cât și pentru UE, care a intermediat negocierea sa.

"Vom avea Asociația, vom face parte din proces și acel proces trebuie să includă Guvernul Kosovo. Dacă nu, putem dezvolta acea discuție cu parteneri alternativi, cu societatea civilă, cu grupuri de tineret, cu comunitatea de afaceri, cu toți cei care ar dori să vadă Serbia și Kosovo ieșind din acest ciclu de instabilitate", a concluzionat Escobar.

Asociația municipalităților sârbe a fost convenită în cadrul Acordului de la Bruxelles din 2013 privind normalizarea relațiilor, dar nu a ajuns niciodată să se materializeze din punct de vedere oficial.

Escobar a purtat discuții pe 12 decembrie cu președintele kosovar Vjosa Osmani și cu prim-ministrul Albin Kurti pentru a căuta modalități de reducere a tensiunilor din regiune. În cadrul acestora, premierul Kurti a sugerat că municipalitățile nu pot fi organizate după principii etnice.

Etnicii sârbi din nordul Kosovo, care și-au părăsit locurile de muncă luna trecută din cauza planurilor recente ale guvernului de a aplica un program de conversie a plăcuțelor de înmatriculare, au declarat că se vor întoarce la muncă doar dacă se va forma asociația.

 

Emisari ai SUA şi UE îndeamnă Kosovo şi Serbia să nu alimenteze violenţa

 

Oficialii de rang înalt europeni și americani au cerut părților să se abțină de la provocări şi să nu alimenteze criza etnică în curs din nordul Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade pentru a împiedica acţiunile poliţiei, informează Reuters și Agerpres.

Protestatari sârbi din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri şi au avut loc schimburi de foc cu poliţia după arestarea unui fost poliţist sârb pentru că ar fi atacat instituţii şi oficiali din Kosovo în timpul tensiunilor în creştere dintre autorităţi şi minoritatea sârbă.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord a Kosovo refuză să recunoască autoritatea Priştinei şi vor să se alăture Serbiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel