SUA se gândesc să ofere Ucrainei mai multe elicoptere Mi-17 care au aparținut anterior Forțelor Aeriene Afgane

Cătălin Costea |
Data publicării:

Agenția de Sprijin și Achiziții NATO caută un antreprenor care să organizeze transportul maritim pentru trei elicoptere Mi-17 din Veracruz (Mexic) la Odesa (Ucraina).

În conformitate cu Termenii de referință impuși de Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO pentru transportul maritim al celor trei elicoptere Mi-17 din Mexic în Ucraina, încărcătura va fi pregătită pentru transport nu mai devreme de 7 februarie, iar plecarea din Veracruz trebuie să aibă loc la două săptămâni de la primirea acordului de expediere.

În acest sens, potrivit datelor publicate pe site-ul NATO, pe 15 decembrie 2021 a fost difuzată Specificația de Lucru (SOW - Statement of Work) nr. 21173136, care cuprinde principalele condiții pe care antreprenorul trebuie să le respecte în efectuarea transportului.                         

Se cunoaște că, încă din noiembrie 2021, în SUA s-a pus problema ca în cadrul sprijinului acordat Ucrainei să fie incluse și elicoptere Mi-17 care au aparținut anterior Forțelor Aeriene Afgane.

Pe 22 noiembrie, CNN a informat că administrația Biden analiza trimiterea de consilieri militari și echipamente noi în Ucraina, în contextul în care Rusia se afla în faza inițială de consolidare a trupelor în apropierea graniței cu Ucraina.

Citând mai multe surse familiare cu planurile, agenția de știri a dezvăluit că Departamentul de Apărare a făcut presiuni pentru ca unele echipamente care au fost inițial destinate Afganistanului, printre care și elicopterele rusești Mi-17 pe care SUA le achiziționaseră cu intenția de a le oferi guvernului afgan, să fie trimise în Ucraina.

Este de remarcat faptul că mai multe elicoptere Mi-17 ale fostelor Forțe Aeriene Afgane sunt deja în Ucraina, acestea aflându-se în reparații și modernizări în cadrul întreprinderilor ucrainene în momentul în care a avut loc retragerea din Afganistan.

Potrivit unor informații neconfirmate de oficialii americani, aproximativ 24 de elicoptere Mi-8 și Mi-17 aparținând fostelor Forțe Aeriene Afgane se află acum în afara țări, iar soarta lor rămâne necunoscută.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel