SUA. Rămășițe umane din Coreea, analizate de specialiști

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
Razboi Coreea
Razboi Coreea

Forţele armate ale SUA sunt foarte aproape de aflarea identităţii a doi soldaţi americani pe baza rămăşiţelor umane din Războiul Coreean (1950-1953) predate în iulie, în 55 de cutii, de către Phenian, au anunţat luni oficiali ai Statelor Unite.

'Identităţile vor fi anunţate oficial în următoarele câteva zile', a spus John Byrd, directorul de analiză ştiinţifică al U.S. Defense POW/MIA Accounting Agency (Agenţia apărării SUA pentru evidenţa prizonierilor de război şi a militarilor daţi dispăruţi), cu referire la aceste două prime cazuri. Vicepreşedintele american Mike Pence a salutat revenirea acasă a rămăşiţelor pământeşti a 55 de militari americani care au murit în războiul din Coreea, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la începutul lunii august, în Hawaii, numind evenimentul 'o ocazie istorică', relata la acel moment DPA.

Efectele acordului Trump Kim Jong Un

Rămăşiţele pământeşti au fost predate în iulie, în urma acordului încheiat la Singapore între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un cu prilejul summitului din 12 iunie. 'Unii au numit războiul din Coreea războiul uitat. Astăzi însă dovedim că aceşti eroi nu au fost uitaţi niciodată. Astăzi băieţii noştri se întorc acasă', a spus Pence în cadrul ceremoniei de la baza militară Pearl Harbor-Hickam. Un avion al Forţelor aeriene americane a ridicat rămăşiţele soldaţilor din oraşul nord-coreean Wonsan şi le-a transportat într-o bază militară americană din Coreea de Sud. Pence a spus că nu se cunoaşte identitatea soldaţilor, în timp ce media americane au relatat că a fost furnizată doar plăcuţa de identificare a unui câine.

8000 de soldați, dispăruți

Experţii legişti vor examina acum rămăşiţele în tentativa de a-i identifica. 'Astăzi, ei îi sunt cunoscuţi doar lui Dumnezeu. Dar în curând le vom şti numele. Şi vom spune poveştile lor de curaj', a afirmat Pence. În jur de 33.000 de soldaţi americani au murit în Războiul din Coreea din 1950-53, peste 8.000 fiind daţi dispăruţi. Între 1996 şi 2005 rămăşiţele a peste 220 de soldaţi au fost recuperate din Coreea de Nord, dar operaţiunea a fost sistată de SUA în 2005 din cauza unor preocupări de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel