SUA pun capăt derogărilor în programul nuclear iranian

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Franţa, Regatul Unit şi Germania regretă decizia SUA de a pune capăt derogărilor-cheie pentru proiecte nucleare civile iraniene care ofereau garanţii asupra naturii paşnice a programului nuclear al Teheranului, au declarat sâmbătă miniştrii de externe ai celor trei ţări, informează AFP şi Reuters.

"Regretăm profund decizia SUA de pune capăt derogărilor ce vizează proiecte nucleare-cheie ale Planului Global de Acţiune Comună, inclusiv proiectul de modernizare a reactorului din Arak", au subliniat cei trei miniştri într-o declaraţie comună consemnată şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

SUA au anunţat sfârşitul derogărilor ce autorizau până în prezent proiecte legate de programul nuclear civil iranian în pofida sancţiunilor impuse de Washington, ultimul aspect respectat de partea americană din acordul internaţional din 2015, din care preşedintele Donald Trump a retras SUA în 2018, transmite Agerpres.

Aceste proiecte "servesc intereselor tuturor în materie de neproliferare şi oferă comunităţii internaţionale garanţii privind natura exclusiv paşnică şi sigură a activităţilor nucleare ale Iranului", consideră Franţa, Regatul Unit şi Germania.

Cele trei ţări, cosemnatare alături de Rusia şi China a acordului nuclear din 2015, îşi consultă partenerii "pentru a evalua consecinţele acestei decizii luate de SUA", se adaugă în declaraţie. Concret, ţările care continuă să facă parte din acordul nuclear iranian şi sunt implicate în aceste proiecte fără caracter militar riscă să fie sancţionate de SUA dacă nu se retrag. Aceasta se referă mai ales la Rusia.

Începând cu luna mai 2019, Iranul a renunţat treptat la angajamentele asumate ca răspuns la retragerea unilaterală din acord a SUA, care au reintrodus sancţiuni economice la adresa regimului de la Teheran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel