SUA propun transferarea către Ucraina a averilor sechestrate de la oligarhii ruși

Sursă foto: The White House - Twitter
Sursă foto: The White House - Twitter

Casa Albă a propus joi să folosească activele sechestrate ale oligarhilor ruşi pentru a compensa pagubele suferite de Ucraina în timpul invaziei ruse, transmite Agerpres, care citează AFP.

Lichidarea acestor active 'cleptocratice' ar permite transferarea sumelor obţinute către Kiev 'pentru a compensa prejudiciul (cauzat Ucrainei) de agresiunea rusă', precizează executivul american într-un comunicat.

Propunerea marchează o înăsprire a poziţiei occidentale împotriva Moscovei şi urmează să fie însoţită de noi ajutoare militare masive ce ar trebui să fie anunţate în cursul zilei de joi de preşedintele Joe Biden.

SUA au furnizat deja armament de peste 3 miliarde de dolari Ucrainei de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie. Casa Albă încearcă acum să obţină o finanţare suficientă din partea Congresului spre a putea extinde acest ajutor până în luna octombrie.

Cât priveşte sancţiunile, ţările Uniunii Europene au sechestrat până acum active ruseşti de peste 30 miliarde de dolari, dintre care aproape 7 miliarde în bunuri de lux aparţinând unor oligarhi (iahturi, opere de artă, bunuri imobiliare, elicoptere), a afirmat Casa Albă.

La rândul lor, Statele Unite 'au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard şi au îngheţat sute de milioane de dolari de active ale elitelor ruse în conturi americane'.

În plus, în această lună, Spania a dat curs cererii americane de sechestrare a unui superiaht, valorând 90 milioane de dolari şi aparţinând miliardarului rus Viktor Vekselberg, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit Casei Albe, preşedintele Joe Biden urmează să vorbească de la ora locală 10.45 (14.45 GMT) despre 'sprijinul pentru ucrainenii care îşi apără ţara şi libertatea împotriva războiului brutal al Rusiei'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel