SUA pregătesc un pachet-gigant de asistență militară pentru Ucraina: 6 miliarde pentru companiile ce produc tehnica de luptă a Armatei ucrainene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ajutor militar / Imagine ilustrativă: Regimentul 7 de Artilerie, Batalionul 5 al Armatei SUA, transportă pe cale ferată elemente ale sistemului Patriot; Foto: Us Army
Ajutor militar / Imagine ilustrativă: Regimentul 7 de Artilerie, Batalionul 5 al Armatei SUA, transportă pe cale ferată elemente ale sistemului Patriot; Foto: Us Army

Potrivit surselor Politico, pachetul ar putea fi finalizat și anunțat de vineri.

SUA pregătesc ultimele detalii pentru livrarea unuia dintre cele mai mari pachete de asistență de securitate pentru Ucraina. Potrivit Politico, care citează oficiali americani, Washingtonul se pregătește să încheie contracte în valoare de până la 6 miliarde de dolari pentru a furniza Kievului arme și echipamente militare.

Pachetul, care ar putea fi finalizat și anunțat de vineri, va folosi din fondurile de 61 de miliarde de dolari ale Ucrainei, semnate de președintele Joe Biden miercuri.

Ajutorul ar include sisteme de apărare aeriană Patriot, muniție de artilerie, drone, arme contra-drone și rachete aer-aer care urmează să fie montate pe avioanele de luptă, potrivit unuia dintre oficiali și a unei terțe persoane familiarizate cu planificarea.

Multe din echipamentele prevăzute în acest pachet nu vor fi livrate în viitorul apropiat, întrucât tehnica de luptă nu se găsește în stocurile actuale ale SUA.

Mai exact, banii sunt alocați în cadrul Inițiativei de Asistență de Securitate pentru Ucraina, mecanism care acordă contracte companiilor americane din apărare pentru a produce echipamente noi pentru Ucraina.

Pe 24 aprilie, președintele american Joe Biden  a semnat  un pachet de legislație aprobat de Congres, care prevede alocarea a aproape 61 de miliarde de dolari în ajutor militar și economic suplimentar Ucrainei, precum și asistență pentru alți aliați ai SUA.

La câteva ore după semnare, Pentagonul a anunțat o tranșă consistentă de ajutor militar acordat Ucrainei, de un miliard de dolari. Acest pachet acordat prin mecanismul Presidential Drawdown Authority (PDA), include capacități pentru a sprijini cele mai urgente cerințe ale Ucrainei - mai exact, care conține obuze de artilerie, muniție antiaeriană, muniție HIMARS (probabil și rachete ATACMS), sisteme antitanc Javelin, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și alte arme.

Referitor la rachetele cu rază mai lungă de acțiune, ATACMS,  New York Times a citat joi un reprezentant american de rang înalt care confirmă că, în martie, Ucraina a primit în secret peste 100 de rachete ATACMS și multe muniții cu dispersie din Statele Unite.

Reamintim că, pe lângă ajutorul SUA, Uniunea Europeană oferă asistență, inclusiv o inițiativă condusă de Cehia, care va începe să furnizeze Ucrainei aproximativ 300.000 de proiectile de artilerie de 155 mm din iunie. Praga a anunțat că a identificat peste un milion de obuze și rachete ce pot fi predate Kievului, în prezent fiind derulate discuții cu terțe state pentru a obține muniția necesară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel