SUA plănuiesc să trimită încă o baterie Patriot în Ucraina. Cum pot sistemele antiaeriene să salveze situația de pe front

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

Statele Unite iau în considerare transferul unei alte baterii Patriot în Ucraina, inclusiv radarele aferente, a anunțat Bloomberg în primele ore ale zilei de miercuri.

Administrația Biden lucrează pentru a trimite o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, au spus oameni familiarizați cu chestiunea, în timp ce SUA și aliații săi se străduiesc să răspundă cererii privind asigurarea de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a respinge cel mai recent asalt rusesc, unul extrem de intens, a precizat Bloomberg.

Bateria Patriot ar urma împreună cu radarele au precizat sursele Bloomberg care au dorit să rămână anonime.

Aliații europeni ai Ucrainei lucrează și ei la planuri.

Zilele trecute, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen a cerut țărilor europene să ofere mai multă apărare antiaeriană pentru Ucraina. Potrivit oficialului, este nevoie de alte 5-6 sisteme Patriot, iar Europa este cel mai bine poziționată pentru a oferi aceste sisteme.

Potențialul adversar al forțelor NATO din Europa este Rusia, iar sistemele Patriot nu au ce apăra în restul Europei. Este impropriu să fie folosite împotriva dronelor, astfel de sisteme avansate tehnologic trebuind să lupte împotriva amenințărilor de ultimă evoluție și grad mare de periculozitate, cum sunt rachetele balistice și avioanele care lansează bombe cu planare dirijate.

Europa rămâne blocată în continuare într-o logică electorală, pe care ar putea s-o regrete mai târziu. România încă nu știe dacă trimite un sistem Patriot, iar pentru a convinge Spania președintele ucrainean Zelenski va efectua o vizită la Madrid. Nici în celelalte țări, posesoare de sisteme Patriot situația nu este mai bună

 

Patriot poate salva situația pe front

Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

În acest moment situația pe frontul ucrainean este extrem de dificilă, în special pe direcția Harkov. Marți, cu puțin înainte de miezul nopții, Statul Major General (SMG) ucrainean a anunțat evoluții nefavorabile pe direcția respectivă.

”În zonele Lukyantsi și Vovceansk, din cauza impactului acțiunilor de foc și asalt ale inamicului, pentru a salva viețile militarilor noștri și a evita pierderile, unitățile au efectuat o manevră și s-au mutat în poziții mai avantajoase”, a precizat SMG ucrainean pe 14 mai la 23:00. Mutarea în poziții mai avantajoase semnifică că trupele ucrainene în fața unui inamic superior numeric și tehnologic au fost nevoite să se retragă.

Pe 14 mai, aviația rusă a lansat 70 de bombe aeriene ghidate asupra teritoriului Ucrainei – un număr foarte mare. Aceste bombe sunt extrem de periculoase și Rusia are suficient de multe pentru a fi decisivă pe direcțiile unde vrea să se impună și a demonstrat acest lucru la Avdiivka. Singurul mijloc de a le combate este distrugerea aeronavei care le lansează. Deocamdată, doar Patriot poate face acest lucru în siguranță.

Toate pozițiile ucrainene la est de râul Oskil sunt acum în pericol, deoarece trupele ruse dacă trec de Vovceansk, amenință direct spatele frontului la Kupiansk și la Lîman. De acolo, forțele ruse pot mai departe să cadă și în spatele frontului ucrainean la Sloviansk și Kramatorsk. Planul rusesc depinde de aviație și de aceste bombe ghidate.

Pierderea capului de pod peste râul Oskil și a liniei de apărare ucrainene Sloviansk – Kramatorsk va fi gravă și va demonstra că Rusia a învins în a doua mare etapă a războiului. Pierderea internațională de imagine pentru NATO va depăși cu siguranță măruntele și egoistele interese electorale de pe cele două maluri ale Atlanticului de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel