SUA oferă 10 milioane de dolari pentru localizarea şeicului Kawtharani

Eduard Pascu |
Data publicării:

Washingtonul oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţie utilă localizării şeicului libanez Mohammed al-Kawtharani, care - după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani - coordonează influenţa Teheranului asupra scenei politice irakiene, potrivit AFP.

La 3 ianuarie 2020, vehiculul generalului Qassem Soleimani a fost aruncat în aer de o dronă americană la porţile aeroportului din Bagdad şi, potrivit zvonurilor, împreună cu Soleimani ar fi murit şi şeicul Kawtharani. Potrivit AFP, numele celor doi erau deja asociate strâns în dosarul irakian, într-o ţară în care Iranul veghează riguros să-şi susţină interesele prin aliaţii săi şiiţi, partidele şi facţiunile armate ale acestora, transmite Agerpres.

Potrivit Washingtonului, care l-a plasat pe Mohammed Kawtharani pe lista sa neagră a "terorismului" încă din 2013, libanezul participă la "formarea, finanţarea şi susţinerea politico-logistică" a "grupurilor operând în afara controlului guvernului irakian pentru reprimarea violentă a manifestanţilor" şi "atacarea misiunilor diplomatice".

Imediat după anunţarea importantei recompense americane săptămâna trecută, mai multe media irakiene au anunţat, "în exclusivitate", că şeicul Kawtharani s-ar afla la Bagdad pentru discuţii cu responsabili politici, dar toţi aceştia au dezminţit. Anunţul a intervenit în timp ce Irakul încearcă să aleagă un guvern. Nu întâmplător, de fiecare dată când urma să se formeze un cabinet sau să se ia o decizie politică majoră în această ţară în ultimii ani, generalul Soleimani era prezent, flancat de locotenentul său Kawtharani, notează AFP.

 

Copia fidelă a lui Soleimani

 

În prezent, locotenentul a devenit "copia fidelă a lui Soleimani", trecând de la o reuniune la o întâlnire secretă în opulentul complex al birourilor premierului în ultrasecurizata Zonă verde din Bagdad, informează AFP, citând un înalt responsabil irakian. "El este implicat în dosarul irakian din 2003" şi de la căderea dictatorului Saddam Hussein, care a deschis larg porţile influenţei iraniene, argumentează la rândul său un apropiat al şeicului Kawtharani. "Acesta este în legătură directă cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah", care conducea împreună cu Soleimani strategia regională a "axei rezistenţei", reţeaua aliaţilor Teheranului în Orientul Mijlociu, continuă acest cadru al mişcării şiite libaneze.

Kawtharani este "singurul străin - în afară de Soleimani - care cunoştea toate detaliile scenei politice irakiene", spune alt cadru al Hezbollah. "El este cel care trage sforile pe scena şiită loială Teheranului", declară pentru AFP Hicham al-Hachemi, un bun cunoscător al culiselor politicii irakiene. Şi chiar mai mult decât atât: "din 2014, el a acţionat pentru reconcilierea puterii şiite la Bagdad cu forţe sunnite care îi erau ostile".

 

Discreție totală

 

Odată ce Soleimani şi locotenentul său irakian Abu Mehdi al-Mouhandis, şeful paramilitarilor pro-Iran în Irak, au fost asasinaţi, Kawtharani şi-a extins câmpul de acţiune. În urmă cu câteva luni, "el a cerut mai multe miliarde de dolari în Irak" în cadrul crizei financiare din Liban, a declarat pentru AFP un diplomat irakian. Un responsabil irakian a confirmat această informaţie, în timp ce anturajul şeicului libanez a dezminţit. Până în prezent, Kawtharani, cu care există puţine imagini, a reuşit să rămână în umbră atât în Irak, cât şi în Liban, unde discreţia sa este cvasitotală. Dar milioanele puse ca premiu de Washington pentru localizarea lui ar putea schimba această situaţie, comentează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel