SUA: Netanyahu prelungește în mod deliberat războiul din Gaza

Benjamin Netanyahu Foto: Kobi Gideon, (GPO - Government Press Office)
Benjamin Netanyahu Foto: Kobi Gideon, (GPO - Government Press Office)

Nu greșim dacă tragem concluzia că premierul israelian Benjamin Netanyahu prelungește în mod deliberat războiul din Fâșia Gaza pentru propria sa supraviețuire politică, a declarat Joe Biden.

Comentariile președintelui Biden sunt cel mai recent semn al dezacordurilor dintre guvernul israelian și conducerea Statelor Unite, în mod tradițional cel mai important aliat al statului evreu.

Biden nu vrea să schimbe nimic în legătură cu această alianță, dar guvernul său își exprimă constant rezerve cu privire la modul în care Israelul face campanie în Gaza și are o viziune diferită asupra reglementării pe termen lung a conflictului israelo-palestinian.

„Nu voi comenta asta”, a spus Biden mai întâi când a fost întrebat dacă crede că Netanyahu blochează încheierea războiului. Cu toate acestea, el a adăugat imediat: „Este complet justificat ca oamenii să tragă o astfel de concluzie”.

Israelul încearcă să distrugă organizația teroristă Hamas din Gaza, ai cărei luptători au ucis mii de oameni la granița cu Israelul în octombrie anul trecut și au răpit alte 250 de persoane. Atacul fără precedent a fost, de asemenea, văzut ca un eșec de către forțele de securitate israeliene, iar guvernul lui Netanyahu s-a confruntat cu critici puternice pentru acesta. De aceea, mulți comentatori cred că sfârșitul războiului ar însemna și căderea actualului premier.

Totuși, în același interviu, Biden a numit Hamas vinovat pentru faptul că cele două părți în conflict nu au convenit încă asupra unui încetare a focului și a eliberării ostaticilor rămași în viață.

El a acordat interviul pe 28 mai, cu trei zile înainte de a prezenta noul proiect de plan de pace. Scenariul care începe cu o încetare a focului de șase săptămâni, o retragere parțială a trupelor israeliene și eliberarea unor ostatici nu a fost încă susținut clar de Israel.

Pe lângă salvarea ostaticilor, guvernul israelian insistă și asupra distrugerii militare a Hamas și anunță că luptele din Gaza vor continua încă câteva luni. Între timp, Washingtonul face apel către Israel să se oprească pentru a-i proteja pe civilii care, pe lângă bombardamente, suferă din cauza lipsei de hrană și alte articole de bază.

Întrebat dacă armata israeliană a comis crime de război, Biden a spus că „este incert”.

Guvernul SUA a recunoscut luna trecută că Israelul ar fi folosit arme americane în campania sa împotriva Hamas, încălcând legea internațională. Biden, în schimb, a amenințat țara aliată că „dacă vor intra în Rafah” în sudul Gazei, SUA vor suspenda furnizarea anumitor tipuri de arme.

Ulterior, israelienii și-au intensificat operațiunile în Rafah și au ajuns în centrul orașului, dar Washingtonul nu a anunțat public nicio reducere a sprijinului militar. „Nu voi comenta asta chiar acum”, a declarat Biden pentru revista Time în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel