SUA neagă că Ucraina a lovit Crimeea cu celebrele rachete ATACMS ale HIMARS ce au o rază de acțiune de 300 kilometri

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
HIMARS, Lockheed Martin
HIMARS, Lockheed Martin

În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.

Și, așa cum era de așteptat, imediat după incident au apărut speculații cu privire la cauzele exploziilor din baza aeriană rusă din Crimeea anexată ilegal. A fost luat în calcul inclusiv scenariul în care ucrainenii au lovit baza rusă cu celebrele rachete ATACMS ale sistemelor HIMARS, rachete care au o rază de acțiune de 300 de kilometri și pe care SUA au refuzat să le transfere pentru a evita ca teritoriul Federației Ruse să fie lovit, astfel riscând atragerea în conflict.

Azi e aproape sigur că operațiunea a fost coordonată de forțele speciale ucrainene și partizani ucraineni.

Într-un material al celor de la NBC News, din urmă cu două zile, mai mulți experți militari au considerat că ucrainenii ar fi putut lovi baza aeriană fie cu drone fie cu rachete tactice ATACMS.

De precizat că aceasta e a doua lovitură majoră pe care o primește Federația Rusă în Crimeea, în decurs de doar câteva zile. La finalul lunii iulie, cu ocazia Zilei Marinei, o dronă ucraineană a atacat cu succes sediul Comandamentului Flotei Ruse de la Marea Neagră aflat în Crimeea. Deși nu s-au înregistrat pierderi sau victime, impactul ca imagine a fost uriaș.

CITEȘTE ȘI: După dezastrul din Crimeea unde au pierdut aproape toate Su-30SM și Su-24M, rușii l-au înlocuit din funcție pe comandantul Flotei Mării Negre

 

SUA neagă că a trimis Ucrainei rachete ATACMS cu rază de 300 de km și că arme americane au fost folosite pentru a lovi Crimeea

 

Pentagonul a făcut lumină în ceea ce privește implicarea sa în atacul asupra bazei din Crimeea. Potrivit unei declarații oficiale a Pentagonului, citată de AP, SUA au negat că au fost folosite arme americane pentru a lovit facilitatea rusă.

În ceea ce privește posibilitatea ca rachete ATACMS să fi fost folosite, Pentagonul arată că Washingtonul nu a livrat Ucrainei acest tip de armament.

Amintim că SUA au anunțat încă de acum câteva luni că nu vor trimite în Ucraina rachete tactice ATACMS cu raza de acțiune de 300 de kilometri, pentru a preveni lovirea de ținte pe teritoriul Rusiei, cu posibile consecințe de atragere a SUA și NATO în conflict. 

ATACMS pot fi integrate și pe celebrele lansatoarele HIMARS pe care SUA le-au livrat Ucrainei și care lovesc cu succes trupele ruse.

CITEȘTE ȘI: Atacarea bazei ruse din Crimeea | Forţele pentru Operaţii Speciale şi mai mulţi partizani ucraineni s-ar afla în spatele atacurilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel