SUA, Marea Britanie, Germania și Franța discuții pe tema dosarului iranian

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri despre Iran şi alte dosare de politică externă într-o întâlnire virtuală cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa şi Germania, în contextul analizării posibilităţilor de a reînvia acordul nuclear iranian, informează Reuters.

"Tocmai am avut o conversaţie importantă şi de substanţă despre Iran ... pentru a face faţă împreună provocărilor de securitate nucleară şi regională", a declarat pe Twitter ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, care a adăugat că în timpul discuţiilor au fost abordate şi alte subiecte, transmite Agerpres.

Acest dialog la nivel înalt reprezintă cel mai recent demers al administraţiei Biden de a explora modalităţile de reînviere a acordului nuclear din 2015, abandonat în 2018 de preşedintele Trump.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a refuzat să comenteze despre conţinutul întâlnirii virtuale, dar a declarat că Washingtonul doreşte "să se asigure că lucrează în pas cu partenerii europeni" pe dosarul iranian.

Anterior, un oficial american a declarat că pe agenda întâlnirii dintre Blinken, Le Drian, Raab şi Maas se vor afla subiecte precum pandemia noului coronavirus, Rusia, China, Myanmar şi schimbările climatice.

Acordul nuclear a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului pentru a face mai dificilă dezvoltarea de arme nucleare de către regimul de la Teheran, ambiţie îndelung negată de Iran, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Abandonând acordul aprobat de fostul preşedinte Barack Obama, Donald Trump a reimpus şi ulterior a înăsprit regimul de sancţiuni la adresa Iranului.

Consiliul Naţional de Securitate are programată vineri o reuniune la care vor participa înalţi oficiali americani, dar la care nu va participa şi liderul de la Casa Albă."Reuniunea de astăzi face parte dintr-o revizuire continuă a politicilor. Nu este una în care se vor lua decizii", a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele Joe Biden, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat că după ce Iranul se va întoarce la respectarea strictă a prevederilor pactului nuclear din 2015, Washingtonul va proceda în mod similar şi va utiliza acest acord drept bază pentru un cadru mai larg de reglementare care ar putea restricţiona dezvoltarea sistemelor de rachete şi activităţile regionale ale Teheranului.

Din punctul său de vedere, regimul de la Teheran a insistat asupra relaxării mai întâi de către Washington a regimului de sancţiuni înainte ca Iranul să revină la respectarea prevederilor şi a exclus negocieri pe aspecte mai largi de securitate. Cu toate acestea, luni, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a sugerat o modalitate de a soluţiona impasul apreciind că cele două părţi pot face paşi într-o direcţie comună în mod sincronizat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel