SUA mai pune un picior în Africa: Kenya va obține statutul de aliat major non-NATO

Harta Africa / pexels, Nothing Ahead
Harta Africa / pexels, Nothing Ahead

Mișcarea, în mare parte simbolică, vine chiar înainte ca Kenya să trimită 1.000 de ofițeri de poliție pentru a înăbuși violența bandelor din Haiti.

Președintele Joe Biden va include Kenya în rândul țărilor care au statut de aliat major non-NATO. Anunțul va fi făcut în timpul vizitei de stat de trei zile a liderului țării africane săptămâna aceasta, au confirmat doi oficiali americani citați de Politico și AP.

Kenya va deveni prima națiune subsahariană care va primi acest statut, ceea ce permite țării beneficiare să obțină armament mai sofisticat din Statele Unite și să se angajeze într-o cooperare mai strânsă în materie de securitate.

Noul statut este o îmbunătățire a relației dintre cele două națiuni - una care ar putea oferi Washingtonului o influență mai mare în Africa de Est.

Ambele țări au deja o relație de lungă durată împotriva terorismului, lucrând împreună pentru a combate gruparea teroristă al-Shabaab, care lansează atacuri în regiune de zeci de ani.

Kenya face, de asemenea, parte din Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, o coaliție de aproximativ 50 de națiuni care se întâlnesc în mod regulat pentru a se coordona cu privire la cel mai bun mod de a înarma Kievul împotriva Moscovei.

„Dacă vreo țară din Africa care nu are deja statutul are un argument pentru a fi desemnată un aliat major non-NATO, aceasta este Kenya”, a spus J. Peter Pham, un fost oficial de vârf pe Africa din administrația Trump.

Practic, Kenya va deveni a 19-a țară care va avea statut de aliat major non-NATO, fiind cea mai recentă mișcare de acest gen de când Biden i-a acordat titlul Qatarului în martie 2022. Alte trei țări de pe continentul african - Egipt, Maroc și Tunisia - au acceptat deja statutul.

Până acum au fost desemnate ca aliat major non-NATO (MNNA - Major Non-NATO Allies) următoarele state: Argentina, Australia, Bahrain, Brazilia, Columbia, Egipt, Israel, Japonia, Iordania, Kuweit, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Qatar, Coreea de Sud, Thailanda și Tunisia.

De asemenea, potrivit legislației americane, Taiwanul va fi tratat ca un aliat major non-NATO, fără desemnarea oficială ca atare.

Legătura din ce în ce mai mare dintre Washington și Nairobi vine în momentul în care administrația Biden își face griji cu privire la influența tot mai mare a Chinei pe continentul african, pe lângă legăturile Rusiei cu Kenya. 

Judd Devermont, care până în acest an a condus activitatea în Africa în Consiliul de Securitate Națională al lui Biden, a declarat: „Îmbunătățirea modului în care ne parteneriat cu Africa a fost o linie importantă în timpul administrației noastre”. În 2022, Casa Albă a lansat o strategie pentru Africa subsahariană și în decembrie a avut loc un Summit liderilor SUA-Africa.

Președintele William Ruto se află la Washington timp de trei zile pentru a se întâlni cu Biden și a discuta mai multe chestiuni economice și de securitate, și anume desfășurarea a 1.000 de ofițeri de poliție kenyeni pentru a reduce violența bandelor în Haiti. Noul statut, care este în mare parte simbolic, ar putea oferi mai multă legitimitate misiunii Kenyei.

Secretarul adjunct de stat Kurt Campbell a declarat că cele două țări vor anunța „angajamente substanțiale” pentru a ridica sectorul tehnologic al Kenyei. Kenya găzduiește birouri Google și Microsoft și s-a poziționat ca centrul tehnologic al Africii de Est, cunoscut sub numele de Silicon Savannah.

Desemnarea Kenyei ca aliat major non-NATO (MNNA - Major Non-NATO Allies) nu înseamnă că SUA vor fi obligate prin tratat să vină în apărarea unei astfel de țări, așa cum ar fi cu aliații actuali ai NATO. Cu toate acestea, desemnarea, potrivit Departamentului de Stat, oferă „anumite beneficii în domeniile comerțului de apărare și cooperării în materie de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel