SUA îşi vor reduce ajutorul în contextul loviturii de stat din Myanmar

Eduard Pascu / 02 feb 2021 / 22:15
Sursă foto: Forțele Armate din Myanmar
Sursă foto: Forțele Armate din Myanmar

Lovitura de stat militară care s-a produs luni în Myanmar era "inevitabilă", a afirmat marţi şeful armatei, generalul Min Aung Hlaing, care concentrează acum cea mai mare parte a puterilor, relatează AFP.

"Acest rezultat era inevitabil pentru ţară şi de aceea l-am ales", a declarat generalul Min Aung Hlaing, potrivit paginii de Facebook oficiale a armatei, a doua zi după puciul condamnat de comunitatea internaţională, transmite Agerpres.

Tot marţi, SUA au anunţat, prin vocea unei responsabile a Departamentului de Stat, că Washingtonul consideră că armata din Myanmar a comis o "lovitură de stat" împotriva guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi, ceea ce va declanşa o reducere a ajutorului american.

"După o examinare atentă a faptelor şi circumstanţelor, am ajuns la concluzia că Aung San Suu Kyi, şefa partidului la putere în Birmania, şi Win Myint, preşedintele guvernului ales, au fost înlăturaţi în urma unei lovituri de stat militare pe 1 februarie", le-a spus responsabila Departamentului de Stat jurnaliştilor, folosind fostul nume al ţării.

O revizuire a ajutorului de stat al SUA către Myanmar va începe imediat, notează dpa. Evaluarea loviturii de stat atrage restricţii la asistenţa externă pe care SUA o pot furniza guvernului din Myanmar, dar Washingtonul furnizează deja foarte puţină asistenţă directă pentru guvernul ţării.

SUA îşi vor continua programele în beneficiul poporului din Myanmar, inclusiv asistenţă umanitară pentru refugiaţi şi sprijin pentru grupurile societăţii civile care promovează democraţia.

Grupurile armate ale minorităţilor etnice din Myanmar, care controlează circa o treime din teritoriu, au condamnat marţi lovitura de stat şi au anunţat că ies din procesul de pace, scrie AFP.

Când au pus luni mâna pe putere, generalii din Myanmar au anunţat prelungirea până la sfârşitul lui februarie a încetării focului cu aceste facţiuni foarte numeroase, dintre care unele luptă de decenii pentru mai multă autonomie pentru comunităţile pe care le reprezintă. Militarii din Myanmar au dat de altfel asigurări că vor să continue negocierile de pace cu unele dintre aceste grupuri din regiunile frontaliere.

"Cum se poate discuta cu armata, când ea a organizat o lovitură de stat? Asta nu corespunde normelor democratice", a declarat comandantul Kharm Sarm, un purtător de cuvânt al Consiliului de restauraţie a statului Shan, în nordul Myanmar, explicând că este imposibil să dialoghezi cu un guvern care nu este democratic ales.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy