SUA își recalibrează discursul după ieșirea violentă a lui Erdogan: ”Teroriștii din PKK sunt responsabili de moartea celor 13 ostatici turci”

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook

"Terorişti din PKK" sunt responsabili de moartea a 13 ostatici turci în Irak, a afirmat luni şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, potrivit AFP.

"Secretarul de stat şi-a exprimat condoleanţe pentru moartea ostaticilor turci în nordul Irakului şi a afirmat că terorişti din PKK poartă responsabilitatea pentru aceasta", a asigurat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price într-un comunicat, transmite Agerpres.

Aceasta precizare a Washingtonului intervine după ce Turcia a denunţat o primă reacţie a SUA care nu păreau să susţină în mod explicit acuzaţiile turce împotriva militanţilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

CITEȘTE ȘI: Reacție vehementă a Turciei: Erdogan acuză SUA că sprijină gherila kurdă care i-a executat pe militarii turci

Această critică fusese însoţită de un protest diplomatic cu convocarea ambasadorului american David Satterfield la Ankara la Ministerul turc de Externe.

Potrivit Ministerului turc al Apărării, 13 corpuri neînsufleţite ale unor cetăţeni turci, membri ai forţelor de securitate în cea mai mare parte, ţinuţi în captivitate în nordul Irakului de mai mulţi ani, au fost găsite de militari.

Turcia a acuzat duminică PKK că i-ar fi executat.

Deșii cetățenii turci găsiți în peșteră au fost împușcați în cap, PKK neagă execuțiile și spune că aceștia au decedat ca urmare a bombardamentelor aviației militare turce din timpul ofensivei militare care a vizat și o operațiune de salvare.

În cursul discuţiei sale cu Mevlut Cavusoglu, Antony Blinken a subliniat "vechimea şi importanţa relaţiilor bilaterale între SUA şi Turcia", precum şi interesul comun al celor două ţări de a "lupta împotriva terorismului", a spus Ned Price.

Secretarul de stat americn a cerut din nou Turciei "să renunţe la sistemul de rachete ruseşti sol-aer S-400" despre care Washingtonul consideră că ameninţă securitatea NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel