SUA, finanțare militară suplimentară pentru Ucraina după atacul Rusiei

DefenseRomania Team / 22 dec 2018 / 11:14

Statele Unite vor oferi Ucrainei o finanţare militară suplimentară de 10 milioane dolari pentru a-şi consolida marina după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecută, într-o "escaladare periculoasă", a anunţat vineri Departamentul de Stat.

Măsura intervine după ce Lituania şi Marea Britanie şi-au crescut asistenţa de securitate pentru Ucraina, a declarat Departamentul, în urma atacului din 25 noiembrie în apropiere de Strâmtoarea Kerci. 

"Statele Unite cer Rusiei să returneze imediat Ucrainei navele confiscate şi echipajele ucrainene reţinute, pentru a menţine Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov deschise navelor ce tranzitează spre şi din porturile ucrainene, şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Departamentul de Stat. 

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene şi apoi le-a capturat împreună cu echipajele lor în apropierea Crimeii - pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în martie 2014, aminteşte Reuters. Strâmtoarea Kerci este singura intrare către Marea Azov din Marea Neagră şi controlează accesul spre două mari porturi ucrainene. 

Incidentul naval l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să anuleze o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în Argentina, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului faţă de această acţiune în forţă a Rusiei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy