SUA fac o mișcare îndrăzneață în „criza dronelor”. Un bombardier B-52 a survolat granița României cu Ucraina, vizată de atacurile Rusiei

Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force
Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force

Un bombardier strategic american de tip B-52 Stratofortress a efectuat misiuni la granița româno-ucraineană pe fondul escaladării războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Misiunea bombardierului strategic B-52, cu capacitate nucleară, vine în contextul în care Rusia a adus războiul la frontierele României, și implicit NATO, ca urmare a retragerii Moscovei din acordul privind cerealele ucrainene.

În acest context trebuie reamintit că în România au fost identificate la Gurile Dunării componente a trei drone prăbușite pe teritoriul țării noastre. Două dintre UAV-uri au căzut în imediata apropiere a graniței româno-ucrainene în localitatea Plauru, unde distanța dintre țara noastră și Ucraina, pe Dunăre, e doar 200-400 de metri.

Componentele celei de-a treia drone au căzut însă în apropiere de localitățile Nufărul și Victoria, la o adâncime de peste 20 de kilometri de Dunăre. Cel puțin două dintre drone au putut fi identificate ca fiind drone kamikaze rusești Shahed 136, produse în cooperare cu Iranul.

 

Misiune a unui bombardier strategic al SUA de tip B-52 la granița României cu Ucraina

 

Presa din Bulgaria a identificat folosid portalul Flight Radar 24 zborul B-52. Publicația Obektivno.bg a scris despre această misiune în contextul în care bombardierul a tranzitat Bulgaria.

Potrivit presei de la sud de Dunăre, bombardierul B-52 aparține Forțelor Aeriene ale SUA. Aeronava cu număr de înregistrare 60-0004 a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia.

Bombardierul american a înconjurat teritoriul României în apropierea graniței cu Ucraina. Misiunea a durat trei ore, iar ulterior aeronava americană s-a întors în Italia la Sigonella, tranzitând din nou spațiul aerian al Bulgariei și al Greciei.

2. Sursă foto... (screenshot-2023-09-17-161645_12929200.png)

Sursă foto: Flight Radar via Obektivno

Amintim că în contextul invaziei neprovocate generate de Rusia în Ucraina, misiunile B-52 în Europa s-au întețit, însă SUA a dislocat astfel de bombardiere și înainte de invazie. În luna martie a acestui ani bombardiere americane B-52 au efectuat misiuni și în Bulgaria, iar spațiul aerian al țării noastre e tranzitat frecvent de aeronavele americane.

Misiunea bombardierelor B-52 sunt esențiale din punct de vedere informatic. Echipate cu senzori și sisteme avansate, aeronavele americane adună informații și captează imagini cu privire la pozițiile ruse, mișcările trupelor și infrastructura ocupantului.

De remarcat că, recent, tot de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, o drona strategică de cercetare aeriană de ultimă generație de tip RQ-4D a NATO a „scanat” și ea granița de nord a Rusiei într-o misiune care a implicat în premieră utilizarea spațiului aerian al Finlandei, cel mai recent membru al NATO.

CITEȘTE ȘI: Șeful Armatei Poloniei crede că suntem prea soft cu Rusia: În Europa SUA zburau permanent B-52 cu arme nucleare. Azi e o provocare să rostim B61

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel