SUA desfășoară o escadrilă de F-22, „cele mai bune avioane de luptă din lume”, în Emiratele Arabe Unite

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

Forțele Aeriene americane vor trimite, „săptămâna viitoare sau cealaltă”, o escadrilă de avioane F-22 în Emiratele Arabe Unite, a declarat generalul Kenneth F. McKenzie Jr., comandantul CENTCOM (Comandamentului Central al SUA), pe 8 februarie, pentru agenția oficială de presă din Emiratele Arabe Unite.

Aeronavele F-22 Raptor vor avea sarcina de a ajuta Emiratele Arabe Unite (EAU) să răspundă la loviturile recente cu drone și rachete ale rebelilor Houthi yemeniți susținuți de Iran, care au ucis mai mulți oameni și au amenințat personalul american staționat în EAU.

„Vom aduce o escadrilă de avioane de luptă F-22, cel mai bun avion de superioritate aeriană din lume. De asemenea, vom lucra cu partenerii din Emiratele Arabe Unite pentru apărarea țării”, a precizat McKenzie, într-un interviu acordat Emirates News Agency (WAM), în timpul unei vizite în EAU.

Pe lângă F-22, SUA va desfășura și distrugătorul USS Cole, care va avea aceeași misiune de a contribui la apărarea națiunii din Golf, a adăugat McKenzie.

Precizările comandantului CENTCOM vin după ce Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, în timpul unei convorbiri telefonice, din 1 februarie, cu Prințul Moștenitor Mohammed Bin Zayed Al Nahyan și comandant suprem adjunct al Forțelor Armate ale EAU,  și-a luat angajamentul de a desfășura avioane de luptă de generația a cincea în EAU.

 

SUA dislocă F-22 în EAU într-un moment în care tensiunile în Orient au escaladat

 

În interviul dat WAM, McKenzie a declarat: „Am dori să lucrăm împotriva dronelor, în ceea ce noi numim „Left of Launch”, [ceea ce înseamnă] înainte ca acestea să fie lansate”.

„Și dacă nu poți face asta, cu siguranță le vei putea doborî în timpul zborului spre țintă”, a declarat McKenzie, potrivit căruia aeronava F-22 are „unul dintre cele mai bune radare de observare în jos [look-down radars] din lume”, capabil să identifice inclusiv rachete de croazieră și drone.

F-22 sunt aduse în EAU într-un moment de mare tensiune în regiune. Rebelii Houthi și-au intensificat atacurile cu rachete și drone asupra teritoriului emiratelor. Generalul McKenzie a indicat Iranul drept furnizor al acelor rachete.

Trupele americane sunt staționate în EAU la baza aeriană Al Dhafra și au fost nevoite să se adăpostească în buncăre, în timpul unora dintre aceste atacuri. Nu au existat victime americane până acum.

Avioanele F-22 nu au mai fost în EAU din 2019, când Forțele Aeriene americane le-au retras din regiune pentru reparații și revizie, precum și pentru a reevalua modul în care aeronavele au fost staționate. Înainte de aceasta, F-22 erau dislocate pe aerodromul Al Dhafra pentru a sprijini Operația Inherent Resolve.

CITEȘTE ȘI: F-35 a „canibalizat” F-22. De ce linia de producție a Raptor nu mai poate fi repornită, la un deceniu de la închiderea programului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel