SUA desfășoară drone de luptă MQ-9 Reaper în Grecia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Avioanele fără pilot (UAV) MQ-9 Reaper ale Forțelor Armate americane vor opera în următoarele săptămâni de la Baza Aeriană elenă Larissa (200 km N-NV Atena).

Dronele MQ-9 revin după aproape un an și jumătate pe o facilitate care a fost modernizată în conformitate cu Acordul de Cooperare privind Apărarea reciprocă SUA-Grecia (MDCA), semnat pe 14 octombrie 2021.

SUA investesc un total de 33,5 milioane de dolari în baza Larissa, astfel încât Aripa 110 Luptă a Forțelor Aeriene elene să poată găzdui platforme avansate tehnologic, potrivit publicației Ekathimerini de la Atena.

Deși activitatea MQ-9 este legată de misiunile de supraveghere din regiunea mediteraneeană, raza de acțiune a acestora  (1.900 de kilometri) le permite să fie utilizate și pentru misiuni NATO în zona Mării Negre.

Forțele Aeriene elene intenționează să achiziționeze trei drone MQ-9 și o stație de comandă prin programul Foreign Military Sales (FMS).

Aviația americană coordonează de obicei șase MQ-9 de la un post de comandă, dar grecii consideră că trei UAV-uri de acest tip sunt suficiente pentru a satisface nevoile de supraveghere națională.

Totodată, sunt în derulare și discuții cu Israelul pentru cumpărarea de UAV-uri, în special despre cele mai avansate tipuri de Heron (MK II sau Heron TP) care pot îndeplini și misiuni ofensive.

Experiența de până acum cu drona Heron, care a fost subînchiriată Forțelor Aeriene elene și operează de la Skyros (120 km NV Atena în Marea Egee), a fost considerată satisfăcătoare.

Între timp, comportamentul Turciei în Marea Egee justifică măsurile Greciei de a consolida capacitățile de descurajare ale forțelor sale aeriene, miercuri, avioane de luptă turcești reluând survolurile teritoriului Greciei și ducând la o serie de interceptări, potrivit publicației elene.

Drona MQ-9 Reaper este de regulă echipată cu patru rachete aer-sol Hellfire și două bombe (GBU-12 Paveway II sau GBU-38 JDAM). Altitudinea maximă de operare este de 15.420 m. Rămâne în aer complet echipată de luptă până la 14 ore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel