Arabia Saudită primeşte 3.000 de bombe ghidate GBU-39 de la Departamentul de Stat al SUA

DefenseRomania Team / 30 dec 2020 / 17:44

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea potenţială a 3.000 de bombe inteligente GBU-39 Small Diameter Bomb I (SDB I) către Arabia Saudită, contract care se ridică la 290 de milioane de dolari, a anunţat marţi Pentagonul, transmite Reuters.

Decizia survine în ultimele zile ale mandatului preşedintelui Donald Trump. Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis să oprească vânzările de arme spre Arabia Saudită, cel mai mare cumpărător de arme americane din Orientul Mijlociu, într-o încercare de a presa Riadul să pună capăt războiului din Yemen care a cauzat cea mai gravă criză umanitară din lume.

Pachetul va include 3.000 de bombe ghidate de calibru mic SDB I, containere, echipament de sprijin şi asistenţă tehnică, a precizat Pentagonul.

''Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea Arabiei Saudite de a răspunde ameninţărilor actuale şi viitoare prin creşterea stocurilor sale de muniţii aer-sol cu rază lungă de acţiune, de mare precizie'', indică o declaraţie a Pentagonului, potrivit Agerpres.

Agenţia pentru cooperare privind securitatea apărării a Departamentului Apărării a notificat marţi Congresul despre posibila tranzacţie. În pofida aprobării Departamentului de Stat, notificarea nu înseamnă că un contract a fost semnat sau că negocierile s-au încheiat. 

Agenţia Statelor Unite de Cooperare în Domeniile Securităţii şi Apărării a declarat că această vânzare va sprijini politica externă a SUA și obiectivele de securitate națională, contribuind la îmbunătățirea securității unei țări aliate care continuă să fie o forță importantă pentru menţinerea stabilităţii politice în Orientul Mijlociu.

GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) este o bombă inteligentă ghidată care are un nivel ridicat de precizie. GBU-39 cântăreşte de 110 kg (250 lb) şi este echipată cu un sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS pentru a lovi cât mai precis ținte fixe, cum ar fi depozite de combustibil, buncăre etc.

GBU-39 are o rază de acţiune de peste 110 km și o eroare circulară probabilă (CEP) cuprinsă între 5–8 m (16–26 ft); încărcată cu aproximativ 17 kg de exploziv AFX-757. De asemenea, GBU-39  are aripi de tip „DiamondBack” integrate care se deschid la momentul lăsării pentru a încetini viteza când se afla în cădere liberă.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy