Arabia Saudită primeşte 3.000 de bombe ghidate GBU-39 de la Departamentul de Stat al SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea potenţială a 3.000 de bombe inteligente GBU-39 Small Diameter Bomb I (SDB I) către Arabia Saudită, contract care se ridică la 290 de milioane de dolari, a anunţat marţi Pentagonul, transmite Reuters.

Decizia survine în ultimele zile ale mandatului preşedintelui Donald Trump. Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis să oprească vânzările de arme spre Arabia Saudită, cel mai mare cumpărător de arme americane din Orientul Mijlociu, într-o încercare de a presa Riadul să pună capăt războiului din Yemen care a cauzat cea mai gravă criză umanitară din lume.

Pachetul va include 3.000 de bombe ghidate de calibru mic SDB I, containere, echipament de sprijin şi asistenţă tehnică, a precizat Pentagonul.

''Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea Arabiei Saudite de a răspunde ameninţărilor actuale şi viitoare prin creşterea stocurilor sale de muniţii aer-sol cu rază lungă de acţiune, de mare precizie'', indică o declaraţie a Pentagonului, potrivit Agerpres.

Agenţia pentru cooperare privind securitatea apărării a Departamentului Apărării a notificat marţi Congresul despre posibila tranzacţie. În pofida aprobării Departamentului de Stat, notificarea nu înseamnă că un contract a fost semnat sau că negocierile s-au încheiat. 

Agenţia Statelor Unite de Cooperare în Domeniile Securităţii şi Apărării a declarat că această vânzare va sprijini politica externă a SUA și obiectivele de securitate națională, contribuind la îmbunătățirea securității unei țări aliate care continuă să fie o forță importantă pentru menţinerea stabilităţii politice în Orientul Mijlociu.

GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) este o bombă inteligentă ghidată care are un nivel ridicat de precizie. GBU-39 cântăreşte de 110 kg (250 lb) şi este echipată cu un sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS pentru a lovi cât mai precis ținte fixe, cum ar fi depozite de combustibil, buncăre etc.

GBU-39 are o rază de acţiune de peste 110 km și o eroare circulară probabilă (CEP) cuprinsă între 5–8 m (16–26 ft); încărcată cu aproximativ 17 kg de exploziv AFX-757. De asemenea, GBU-39  are aripi de tip „DiamondBack” integrate care se deschid la momentul lăsării pentru a încetini viteza când se afla în cădere liberă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel