Senatul american ar putea mări pachetul de ajutor militar pentru Taipei. Taiwanul, avansat la statutul de aliat non-NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Senatul a avansat miercuri un proiect de lege care ar oferi Taiwanului aceleași beneficii ca aliații importanți din afara NATO.

SUA vor oferi un ajutor militar de 6,5 miliarde de dolari și va accelera vânzările de arme, fiind acordată prioritate transferului de echipamente de apărare, de care armata americană dispune în exces.

Comitetul pentru Relații Externe a avansat Legea Politicii privind Taiwanul după ce a modificat anumite prevederi pentru a răspunde preocupărilor Casei Albe cu privire la unele componente ale legislației.

Președintele comisiei, senatorul Bob Menendez, a declarat săptămâna aceasta pentru Defense News că schimbările au avut loc în urma „unor conversații foarte constructive” cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Proiectul de lege ar oferi 6,5 miliarde de dolari în ajutor militar Taiwanului până în 2027 prin finanțare militară străină – un program care oferă țărilor străine posibilitatea de a achiziționa echipament militar american cu granturi și împrumuturi. Proiectul de lege inițial ar fi furnizat 4,5 miliarde de dolari până în 2026, dar comitetul a crescut pachetul cu 2 miliarde de dolari.

 

Taiwanul, upgradat la nivel de aliat non-NATO 

 

Noua variantă a Legii permite Taiwanului să primească aceleași beneficii ca aliații non-NATO în conformitate cu legislația SUA, ceea ce ar putea înrăutăți și mai mult relațiile sino-americane.

Taiwanul se confruntă în prezent cu un restanțe de 14 miliarde de dolari în livrarea de arme pe care le-a achiziționat din Statele Unite prin procesul de vânzări militare străine , potrivit unui document obținut de Defense News.

O altă prevedere nouă ar cere departamentelor de Apărare și de Stat să elaboreze o listă de sisteme de arme care sunt „preautorizate și prioritizate pentru vânzare și eliberare în Taiwan prin programul de vânzări militare străine”.

Departamentul de Stat a aprobat la începutul acestei luni încă 1,1 miliarde de dolari în vânzări de arme către Taiwan , inclusiv sprijin logistic pentru Programul Radar de Supraveghere din Taipei, 60 de rachete antinavă Harpoon și 100 de rachete tactice Sidewinder.

Dacă în versiunea inițială a Taiwan Policy Act președintele putea stabili o „rezervă de război” care să autorizeze plasarea de muniții americane pre-poziționate și alte active în Taiwan, în proiectul de lege modificat se specifică doar existența unui „stoc regional de urgență”, aflat într-o locație nespecificată, dar totuși alocă 500 de milioane de dolari pe an în finanțare pentru acele stocuri până în 2025.

Proiectul de lege include și sancțiuni împotriva Chinei dacă „este implicată cu bună știință într-o escaladare semnificativă a agresiunii” împotriva Taiwanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel